6313 четения

В четири села обмислят референдуми за отделяне от община Лясковец

Идеята е на мнозинството в местния парламент

 

СРЕД ЖИТЕЛИТЕ НА ЧЕТИРИ ЛЯСКОВСКИ СЕЛА – ДЖУЛЮНИЦА, ДОБРИ ДЯЛ, ДРАГИЖЕВО И МЕРДАНЯ, ВЕЧЕ НАЗРЯВАТ ИДЕИ ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА МЕСТНИ РЕФЕРЕНДУМИ за отделяне от община Лясковец и преминаване към друга, съседна община. Новината бе съобщена в страницата на най-голямата група в местния парламент – „БЗНС Ал. Стамболийски“, и потвърдена от членовете й специално за „Борба“.

Случаят е прецедентен в 17-членния съвет. Групата от деветима души формира мнозинство и е опозиция на кмета д-р Ивелина Гецова и водената от нея политика. Законът за местното самоуправление и местната администрация дава право за референдум и отделяне към друга община и от групата на недоволните смятат да използват тези възможности.

Според тях четвърти пореден мандат кметът Ивелина Гецова продължава да фаворизира едно село за сметка на всички останали. В нейните поредни 12 г. управление досега в с. Козаревец са вложени седемцифрени суми за публични инвестиции, в това число и 998 хил. лв. непризнати разходи от ОП „Регионално развитие“, които цялото население на общината плати за централната улица на Козаревец. В същото време във всяко от останалите четири села публичните инвестиции са с десетки пъти по-малко. Това е ужасяваща несправедливост и след като г-жа Гецова отказва да изпълнява решенията на Общинския съвет, декларирайки, че няма да променя политиката си, на хората не им остава нищо друго, освен да преминат към някоя друга община, твърдят от група „БЗНС Ал. Стамболийски”.

СПОРЕД НЕДОВОЛНИТЕ МЕСТНИ ПАРЛАМЕНТАРИСТИ НА БАЗА РАЗГОВОРИТЕ ИМ С НАСЕЛЕНИЕТО ПРЕДСТОИ РАЗЯСНИТЕЛНА КАМПАНИЯ ЗА ХОРАТА ОТ СЕЛАТА, в която ще им бъдат представени предимствата на съседни общини – например в община Горна Оряховица, където нивата на местните данъци и такси са значително по-ниски от лясковските. Освен това според тях сметосъбирането и сметоизвозването в община Лясковец също е под всякаква критика, а разходните разценки са безумни.

„Не ми се влиза в полемики, бюджетът и цялата информация за това кое как е харчено е качено на сайта на Общината, а вие сте поръчкови, щом се занимавате с това“, бе коментарът на кмета на община Лясковец д-р Ивелина Гецова, която коректно потърсихме за мнение по актуалната тема.

Стилян НАЙДЕНОВ

 

Един коментар за “В четири села обмислят референдуми за отделяне от община Лясковец

  • 09.05.2020 в 18:10
    Permalink

    оставка за Гецова, ние може такъв тон и отношение към най голямата и с авторитет медия в областта.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *