Образование

Кметът Даниел Панов в онлайн лекцията пред студенти от ВТУ: „Велико Търново има голям потенциал за бързо възстановяване след COVID-19”

ЗА ОБРАЗОВАНИЕТО, МЛАДИТЕ ХОРА И ТЯХНОТО БЪДЕЩЕ ГОВОРИ В ОНЛАЙН ЛЕКЦИЯ ПРЕД СТУДЕНТИ ОТ ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ кметът на община Велико Търново инж. Даниел Панов. Така той стана поредният лектор в инициативата на ректорското ръководство, което кани изявени преподаватели и личности на виртуални разговори.

Велико Търново има голям потенциал за бързо възстановяване след COVID-19, каза кметът Даниел Панов и сподели, че основните фактори за това са развитата образователна мрежа от училища, водещите позиции на алма матер, както и самите млади хора с техните идеи, виждания и предложения. Той подчерта, че въпреки коронавируса перспективите пред В. Търново за развитие на икономиката остават високи. Образователната среда и младите хора, заедно с добрата инфраструктура, са водещите фактори пред инвеститорите. Край града ще се пресекат магистрала „Хемус“, която продължава да се строи, както и високоскоростният път Русе – Свиленград. Панов бе категоричен, че работата за развитието на града, общината и в подкрепа на инвеститорите продължава, за да бъде старата столица сред най-желаните места за живот у нас.

Даниел Панов запозна възпитаниците на висшето училище, в което той самият е защитил магистратура в областта на публичната администрация, с особеностите на извънредното положение и важната роля на местните власти в управлението на държавата в този труден момент. Той обърна внимание на бързата и навременна реакция на правителството и общините, които приложиха солиден пакет от противоепидемични мерки и в значителна степен защитиха здравето и живота на множество хора.

В извънредното положение общинските служители са натоварени допълнително с около 120 нови задачи, а социалните услуги и патронаж имат ключoва роля, за да могат възрастните, самотно живеещите и уязвимите хора да не останат без грижа, обясни кметът. И като председател на НСОРБ разказа за сложния процес, в който общините е трябвало да реконструират общинските болници, за да създадат условия за лечение на пациенти с COVID-19. Кметът говори за специалните пакети от икономически мерки, приети от общините, които включват освобождаване от наеми на общински имоти, от заплащане на такса за ползване на пазари, тържища, тротоари, площади, улични платна и терени с друго предназначение.

Според търновския кмет извънредното положение е създало много възможности и един от примерите за това е развитието на електронните услуги в общините и реорганизацията на редица производства във Велико Търново. След тази реорганизация фирми от региона вече са водещи износители на предпазни средства и материали.

„Най-важният навик, който съм усвоил в студентските си години, е умението да се ориентирам в информацията. Мислете и проверявайте всяка информация, която получавате. Така ще оцените достоверността й, но стойността на хората или медиите, които ви я предоставят“, каза още Даниел Панов. И призова студентите да използват времето, в което са си по домовете, и да се превърнат в посланици на ВТУ, за да помогнат на завършващите средното образование да направят правилен избор за продължаване на обучението си.

 

One thought on “Кметът Даниел Панов в онлайн лекцията пред студенти от ВТУ: „Велико Търново има голям потенциал за бързо възстановяване след COVID-19”

  • Коментари Нула. Толкова са слушали лекцията. На задочниците от Военното.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *