10448 четения

Бизнесменът Ивайло Пенчев, собственик на компанията за стени за катерене, катастрофира със самолета си

ТЪРНОВЕЦЪТ ИВАЙЛО ПЕНЧЕВ, СОБСТВЕНИК НА НАЙ-ГОЛЯМАТА КОМПАНИЯ ЗА СТЕНИ ЗА КАТЕРЕНЕ В СВЕТА – WALLTOPIA, ПРЕТЪРПЯ АВИОКАТАСТРОФА в събота на обяд. Бизнесменът сам е пилотирал самолета си, но скоро след издигане летателното средство се приземило тежко край летище Лесново. За проблема в полета докладвал самият Пенчев, като обяснил, че единият от двигателите губи тяга.

Сигнал за инцидента е подаден в 13:27 часа, а на мястото е дошла линейка от Елин Пелин. До пристигането на спешния екип 50-годишният търновец не е напускал кабината на самолета и е посрещнал медиците в адекватно състояние.

Веднага е транспортиран в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, където е приет в противошокова зала с политравма, а от направените изследвания станало ясно, че има и фрактури. Настанен е в неврохирургията на болницата и в понеделник се очаква да бъде опериран.

Тече разследване около авиоинцидента. От Националния борд за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт проверяват няколко версии за случилото се – влошено техническо състояние на аероплана, качеството на горивото, лоши метеорологични условия и т.н.

Самолетът на Пенчев е двуместен, модел „Скайлайер 600“, а цената му достига до 160 000 евро.

СОБСТВЕНИКЪТ НА WALLTOPIA БЕ ПЪРВИЯТ, КОЙТО НАПРАВИ ДАРЕНИЕ ОТ 220 000 ЛВ. НА АЛЕКСАНДРОВСКАТА БОЛНИЦА във връзка с борбата с коронавируса. Той обаче постави условия със средствата да бъдат закупени респиратори и служителите на фирмата му да получават предимство, ако се наложи да ползват медицинските уреди. Няколко дни по-късно от здравното заведение отказаха финансовата помощ с мотива, че изпълнението на волята на дарителя би нарушило Хипократовата клетва, която са положили лекарите.

50-годишният бизнесмен е възпитаник на ПМГ „Васил Друмев“ във Велико Търново, а след дипломирането си записва висше образование по физика в СУ „Св. Климент Охридски“. Не успява да завърши следването, тъй като напуска вуза, а две години по-късно основава фирмата си и според хора в бранша компанията му създава революция в сектора. Walltopia има клиенти от цял свят и дава работа на над 500 души. Годишните приходи от дейността на компанията възлизат на милиони левове.

Галина ГЕОРГИЕВА

Един коментар за “Бизнесменът Ивайло Пенчев, собственик на компанията за стени за катерене, катастрофира със самолета си

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *