35450 четения

Газопроводът „Балкански поток“ раздвижва икономиката на региона

Търсят работници с 1100 лв. чиста заплата, българи и италианци пълнят местните хотели

 

В СИТУАЦИЯТА НА ИКОНОМИЧЕСКА КРИЗА ЗАРАДИ ПАНДЕМИЯТА СТРОИТЕЛСТВОТО НА ГАЗОПРОВОДА „БАЛКАНСКИ ПОТОК“ ВЛИВА СВЕЖА КРЪВ В ИКОНОМИКАТА НА РЕГИОНА НИ. Изпълнителите спешно набират работници с 1100 лв. чиста заплата, а близо 700 души, половината от които италианци, пълнят местните хотели, показа проверка на „Борба“ по актуалната тема. Само за тази седмица за района на болярския град са обявени 40 нови работни места за общи работници по газопровода.

„Балкански поток“ е най-мащабният енергиен проект за целия Балкански полуостров. Трасето на газопровода на територията на страната е над 470 километра, а Лот 5 обхваща отсечката Плевен – Велико Търново – Шумен.

Набирането на персонал е спешно, а продължителността на работата е между 10 и 12 месеца.

Работниците ще бъдат назначени на трудов договор на пълен работен ден, осигурен е транспорт от и до работното място. Изискванията са отговорност и желание за работа, чисто съдебно минало, умение за работа с ръчни инструменти, минимум средно образование.

БАЗАТА НА ОБЕКТА СЕ НАМИРА В БИВШЕТО ЖП ПОДЕЛЕНИЕ В ГОРНА ОРЯХОВИЦА, А ПО ВРЕМЕ НА РАБОТА ТРУДОВОАНГАЖИРАНИТЕ спазват сериозни противоепидемични мерки. Осигурен е транспорт до местата, в които са отседнали всички работници. Те нощуват в хотели във Велико Търново, Арбанаси, Горна Оряховица и златаришкото село Калайджии.

НА ТЕРИТОРИЯТА НА ЧЕТИРИ ОБЩИНИ ОТ ВЕЛИКОТЪРНОВСКА ОБЛАСТ Е ОПРЕДЕЛЕНО ДА МИНАВА ТРАСЕТО НА СТРАТЕГИЧЕСКИЯ ГАЗОПРОВОД „БАЛКАНСКИ ПОТОК“, КОЙТО СЕ ИЗГРАЖДА В МОМЕНТА. Строителството му навлиза от Плевенска област във Великотърновска в района на Павликени, където в момента започва полагането на тръбите. „Те са складирани на бившия автополигон между Павликени и Недан, докарана е и техниката. Изпълнителите потърсиха съдействие от Общината за настаняване в хотели и квартири“, коментира кметът на Павликени Емануил Манолов. Според него за трасето вече са се произнесли и археолози, като мнението на експертите е, че няма да бъдат засегнати артефакти. На територията на Павликени газопроводът е дълъг малко над 20 км и ще върви край Бутово, Недан, Патреш, Долна Липница, Горна Липница. През община Полски Тръмбеш тръбата ще мине през землищата на селата Иванча, Обединение, Орловец, Петко Каравелово, Полски Сеновец и Раданово, през община Г. Оряховица край с. Стрелец и в община Стражица край Виноград, Лозен и Нова Върбовка.

Очаква се до есента да бъде изграден участък с дължина от около 308 км от компресорна станция „Полски Сеновец”, намираща се в землището на община Полски Тръмбеш, до българо-сръбската граница.

Стилян НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *