30217 четения

Студент от ВТУ не стигна до 100-те хил. лв. в HELL’S KITCHEN България, но спечели Гери

Михаил Йорданов мечтае за малък и уютен семеен ресторант

 

ТРЕТОКУРСНИКЪТ ВЪВ ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ МИХАИЛ ЙОРДАНОВ – ЧЕЛСИ РЕШИ ДА ПРЕДИЗВИКА СЕБЕ СИ В HELL’S KITCHEN БЪЛГАРИЯ. Мишо е роден и израснал в Стражица, през 2014 г. е завършил Професионалната гимназия „Д-р Васил Берон“, сега учи регионално развитие и геоикономика във ВТУ. Той не успя да стигне до финала и да грабне наградата от 100 000 лв., но признава, че е успял да излезе от зоната си на комфорт, влизайки в риалити формата на Нова телевизия, и не съжалява за нито една секунда, преживяна в ресторанта на шеф Виктор Ангелов.

„Реших да предизвикам себе си, тъй като не съм от най-смелите хора на света и рядко излизам от зоната си на комфорт. Но пък винаги съм се стремял към самоусъвършенстване и смятам, че възможността да участвам в предаването беше добър вариант да се надскоча. Исках да си докажа, че няма нищо страшно в това“, казва Мишо, когато става дума за това как е решил да се яви на кастинг за кулинарното шоу. И признава, че точно в това шоу разбрал, че за да постигне успех, трябва да бъде постоянен и винаги да дава всичко от себе си. Казва още, че това приключение си е струвало и защото по време на всяко едно предизвикателство и битка той е имал възможност да учи. Разбрал, че готвенето е емоция, и то най-силната – любовта. А и любовта на сърцето си намерил в „Кухнята на ада” и тя се казва Гери.

„Няма как да знаеш всичко, нищо че съм завършил Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ във Велико Търново. На живо се сблъсках с условия на работа, които не съм подозирал, че съществуват, с предизвикателства, с липсата на време, изолация, с нови термини. А и видях ресторант, какъвто в Търново едва ли някога ще има“, споделя Мишо.

Въпреки че наградата от 100 000 лв. не е в неговата банкова сметка, той не крие, че е играл играта със сърцето си и ако има възможност да започне отново, пак би играл по същия начин. Категоричен е, че не съжалява за нищо, защото във всеки момент е бил себе си и защото е разбрал, че тайната на успеха е в постоянството, упоритостта и усета.

С ТЕНДЖЕРА Е ПРОХОДИЛ МИШО, ИЛИ ПОНЕ ТАКА МАЙКА МУ ЧЕСТО МУ Е ОПИСВАЛА НЕГОВИТЕ ПЪРВИ СТЪПКИ. После пораснал в Стражица с гозбите на баба си и съвсем естествено избрал да учи в Гимназията по туризъм във Велико Търново. След уроците на баба му учителите в училището били следващите, които му дали добър старт в професията, и за всичко това той им е благодарен.

Може би затова и Мишо е почитател на българската кухня, която, според неговото професионално мнение, не е от най-лесните за приготвяне, но пък е най-вкусната. А ако става дума за любима храна, пържените кюфтета са голямата страст на Мишо. Той признава, че е ненаситен за тях и че често кани приятелите си именно на пържени кюфтета.

„Много неща съм приготвял за приятелите ми – калмари, скариди, стекове и т.н. Харесват всичко, което им готвя, но най-вече пържените ми кюфтета. Любимото ми нещо за готвене са именно те, точно затова на състезанието в шоуто им се молих толкова много да станат – страх ме беше да не се изложа точно с тях“, връща се към състезанието Мишо и към момента, в който шеф Ангелов предизвикал всички да пържат кюфтета.

„Когато напуснах шоуто и гледах след това епизода, видях как камерата през цялото време ме е показвала как им се моля на тези кюфтета. Обаче в състезанието имаше време, за което всеки от нас да изпържи възможно най-много кюфтета. А моите първи две – три излязоха сурови. На всичко отгоре тиганчето беше мъничко, не можеш да сложиш да пържиш наведнъж 10 кюфтета. Но се получи готина игра“, казва Мишо, който излезе от играта някъде в средата на шоуто.

Станало след една злополучна вечер, в която мъжете се издънили срещу отбора на жените. И той бил номиниран, шеф Ангелов му отнел куртката и го облякъл в оранжева престилка. На следващата вечер не се справили жените и тогава номинирали Гери. В дуела между двамата номинирани Гери разгромила Мишо и в предизвикателството вечерта той не се справил. Така станал поредният отстранен от битката за голямата награда.

ГЕРИ ГО СПЕЧЕЛИЛА СЪС ЗАРАЗИТЕЛНАТА СИ УСМИВКА И С ТОВА, ЧЕ НИКОГА НЕ СЕ ПРЕДАВА. Тя, според Мишо, е човекът, който се е развил най-много в предаването. „Раздаваше се като за последно, пък и няма как да не спомена каква хубавица е… Ахх, тази усмивка! Освен това се грижеше за едно от най-важните неща в кухнята, а именно това, че любовта на мъжа минава през стомаха!“, обяснява Мишо. И после става ясно, че да го спечелиш така, никак не е трудно, защото младият кулинар не е капризен. Обича вкусната храна, не си пада само по крем супите, но пък умее да ги приготвя. Защото е убеден, че фактът, че не харесва дадено ястие, не значи, че не трябва да се научи да го приготвя перфектно. Това, което първо харесах у Гери, е, че никога не се предава. „Аз съм сигурен, че готвенето е моето призвание, защото, когато съм в кухнята, се чувствам „жив“ и изпитвам огромно удоволствие. Старая се винаги да давам най-доброто от себе си и съм щастлив, когато хората, които се хранят със сготвеното от мен, са удовлетворени“, допълва Мишо. И не крие, че голямата му мечта е някой ден да има малък семеен и уютен ресторант, с авторски ястия, приготвени изцяло с български продукти, които се надява да бъдат лично производство.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!