126 четения

Защо булчинските рокли са бели?

Любопитството е мотиватор за хората, докато задаването на въпроси провокира креативност. Точно затова хората трябва да бъдат насърчавани да питат и да се интересуват по всякакви възможни теми, точно както и децата. А ето и 7 наистина любопитни въпроса, които сме си задавали наум стотици пъти, заедно с техните отговори!

1. Защо булчинските рокли са бели?

През 19 век повечето жени са сключвали брак в рокля, която могат да използват повторно за други поводи. Идеята за „бялата” сватба е подхранвана от холивудските филми, в които само заложните семейства са могли да си позволят такава. Едва през 50-те години хората от средната класа започват да копират облика, благодарение на разработването на по-евтини материали след войната.

2. Защо мухите никога не могат да намерят отворения прозорец?

Мухите имат „сложни” очи, които им позволяват да разграничават светло и тъмно. Когато обикалят из стаята, единственото, което търсят, е източник на светлина. Въпреки че отвореният прозорец е точно такъв, той също осигурява въздушен поток, което го кара да търси друг източник на светлина.

3. Защо ледът е хлъзгав?

Всъщност, ледът е хлъзгав само когато е близо до точка на топене. Приплъзването се причинява от преобръщане на водни молекули, които не могат да се прикрепят към други такива на повърхността.

4. Защо котките мъркат?

Повечето хора смятат, че котките мъркат от удоволствие, но истината е,че този звук има повече комуникационни и лечебни свойства. Изследователите също са стигнали до заключението, че мъркането на котки произвежда честоти, използвани за заздравяване на болка, оток, рани и задух. Ето защо много собственици на котки намират гушкането с пухкавите си приятели релаксиращо.

5. Кой получава подлакътници на средната седалка в самолета?

Няма официално правило на кого принадлежат подлакътниците на средната седалка. Въпреки това много експерти по етикета стигат до едно и също заключение: Човекът, седнал до пътеката, има възможност да си изпъне краката, а човекът до прозореца има предимството да се облегне на него, затова е редно пътникът по средата да използва подлакътниците.

6. Защо портокаловият сок има лош вкус, ако сте си мили зъбите?

Пастата за зъби бърка потиска способността да усетите сладост, което означава, че другите вкусове на портокаловия сок, като горчивината например, стават по-изразени.

7. Защо дланите се потят, когато сте нервни?

Тялото ви освобождава адреналин, който кара сърцето ви да бие по-бързо, за да сте готови за всичко, което следва. Основната функция на потенето е да контролира телесната температура, а областите, които имат най-висока концентрация на потни жлези, са стъпалата и дланите на ръцете.

Източник: struma.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *