Фотоволтаични инсталации на покриви ще захранват с ток частна къща в Драгомирово и „Захарни заводи“

УВЕЛИЧАВАТ СЕ ПРОЕКТИТЕ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА ИНСТАЛАЦИИ, КОИТО ПРОИЗВЕЖДАТ ТОК, ВЪРХУ ПОКРИВИ НА ЧАСТНИ, ФИРМЕНИ И ОБЩЕСТВЕНИ СГРАДИ. Инсталациите правят обектите енергийно независими и същевременно носят доходи на собствениците си, които продават излишната енергия на Националната електрическа компания. Един от последните одобрени проекти в региона е на фирмата „Яневи мениджмънт консулт“. Тя изгражда покривна фотоволтаична централа, част от която ще се намира върху жилищна сграда и ще е с капацитет от 30 киловата на час.

Фотоволтаичната инсталация се състои от 100 панела, свързани в инвертор. Десет от панелите ще бъдат монтирани на покрива на съществуващата жилищна сграда в свищовското село Драгомирово, а деветдесет – на земята в прилежащия терен. Присъединяването към електроразпределителната мрежа ще се осъществи съгласно сключен договор с електроразпределителното дружество.

ДРУГИЯТ АКТУАЛЕН ПРОЕКТ Е НА ЕДНА ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ КОМПАНИИ В РЕГИОНА – „ЗАХАРНИ ЗАВОДИ“ – ГОРНА ОРЯХОВИЦА. Комбинатът работи в момента по изграждането на собствена соларна електроцентрала, която ще осигурява по 1000 киловата еленергия от слънцето. Проектът в момента се съгласува с Община Горна Оряховица и РИОСВ – Велико Търново.

Дружеството планира разполагането на 3564 монокристални фотоволтаични модула, които ще бъдат монтирани върху статични конструкции на покривите на сградите. На първия етап ще се монтират панели с мощност от 320 киловата на час на територията на завода върху площ от почти 50 дка. Планирани са още три етапа за изграждане на модули, включително и върху покривите на производствените и административни сгради.

ДОБИВАНИЯТ ОТ СЛЪНЦЕТО ТОК ЩЕ СЕ ИЗПОЛЗВА ИЗЦЯЛО ЗА СОБСТВЕНИ НУЖДИ НА КОМПАНИЯТА, като проектът дава възможност за продажба на излишните количества.

Комбинатът притежава и собствена топлоелектрическа централа, изградена през далечната 1960 г. Мощността на ТЕЦ-а е 12 мегаватчаса, но разходите по производството са в пъти повече от тези на фотоволтаиците.

С. МАРИНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *