791 четения

Горнооряховката Лора Бурова преживява пандемията в Люксембург

ЛЮКСЕМБУРГ ЗАЕМА ЧЕЛНО МЯСТО В РЕДИЦА СВЕТОВНИ КЛАСАЦИИ ЗА НАЙ-ДОБРО МЯСТО ЗА ЖИВЕЕНЕ. Страната е сочена за най-богатата в Европа и предпочитана за дом на редици компании гиганти, но и тя не е подмината от пандемията от коронавирус. По думите на горнооряховката Лора Бурова, която живее и работи там от три години, правителството и населението на страната възприемат изключително сериозно болестта и спазват многобройни противоепидемични мерки. Едва от 11 май ограниченията започнали да се облекчават лека-полека, но работодателите предупредили служителите си, че ще се трудят дистанционно от вкъщи през цялото лято.

Лора е от Горна Оряховица. Завършила е лингвистика с испански и френски език във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Известно време работела като преводач и учител във Велико Търново, а през 2017 година напуснала родината, за да кара стаж към Европейския парламент в Люксембург. Шест месеца по-късно трябвало да се прибере в България, но била очарована от страната и решила да остане.

„Имаше доза страх как ще се справям, но бързо ми минаха тревогите. Месец по-късно си намерих работа и се установих за постоянно. Работя в правния отдел на голяма американска инвестиционна компания и съм много доволна. За сравнение годишната ми заплата в България възлиза на една десета от годишната ми заплата в Люксембург“, сподели младата жена.

Наскоро заедно с приятеля й италианец, с когото се запознала там, си купили собствено жилище, тъй като квартирите са много скъпи.

„ОЩЕ МИНАЛАТА ГОДИНА БЯХ ПЛАНИРАЛА ПЪТУВАНЕ В НАЧАЛОТО НА ЯНУАРИ ДО ХОНКОНГ. Тогава в световните агенции започнаха да информират за появата на нов вирус, непознат за човечеството. Но тъй като по онова време нямаше страх, защото заразата беше далеч от Европа, отидох на почивка в Хонконг. Когато се върнах в началото на февруари, компанията ме накара да работя две седмици от вкъщи, защото коронавирусът вече беше прехвърлил границите на Китай. Тогава усетих, че се случва нещо необичайно за света“, сподели Лора.

„На 16 март всички магазини затвориха с изключение на хранителните търговски обекти, аптеките и бензиностанциите. Детските градини и училища също спряха. Компаниите преминаха на дистанционна работа от вкъщи и забраниха безцелното излизане по улиците и ходенето в парка. Всеки, който обикаляше, без да има основателна причина, бе глобяван със 150 евро. Правителството създаде специален сайт, чрез който информира непрекъснато за заразата в Люксембург.

Съобщиха ми, че наблизо има лаборатория, която разполага с тестове, и който желае, може веднага да отиде да бъде изследван. Има четири болници в държавата, а те са снабдени със специален скенер, който моментално дава информация дали пациентът има коронавирус, вместо да се губи технологично време в лабораторно доказване.

Хората тук са много дисциплинирани. Не можеш да видиш човек без маска и ръкавици. От 11 май започна разхлабването на мерките, но въпреки това стриктно се спазват противоепидемичните препоръки. По пощата редовно ни пращат информационни брошури как да се предпазим от инфекцията, правителството отпуска по 50 безплатни маски на домакинство, а всички фирми реагираха моментално на пандемията. В моята компания сме 200 души, купиха ни лаптопи и втори монитор, за да можем да работим от дома. Доставиха ни ги до адрес, за да не се налага да излизаме и евентуално да се заразим, разказа Лора.

МАКАР И ДАЛЕЧ ОТ БЪЛГАРИЯ, ТЯ Е ПРИЯТНО ИЗНЕНАДАНА ОТ МЕРКИТЕ, КОИТО БЯХА ВЗЕТИ. Според нея те са били навременни, напълно адекватни и в съответствие с кризисната ситуация.

Г. ГЕОРГИЕВА

Един коментар за “Горнооряховката Лора Бурова преживява пандемията в Люксембург

  • 12.05.2020 в 16:18
    Permalink

    Така и не разбрах защо на целия този панаир с Короната му викат пандемия? Да не би пандите да са започнали да кихат и кашлят?

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *