890 четения

Илия Трайков направи за село Обединение бюст на Мита Стойчева

Самоукият творец от Полски Тръмбеш с диплома за фелдшер работи по творбата си една година

 

ХУДОЖНИКЪТ СКУЛПТОР ИЛИЯ ТРАЙКОВ ОТ ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ направи бюст от русенски варовик на легендарната певица Мита Стойчева. За съжаление, обаче заради коронавируса тази година надпяване „Авлига пее“ няма да има, но каменният образ ще бъде сложен в центъра на родното село на народната изпълнителка Обединение. Творбата на Илия Трайков ще замени стария бюст на площада, който бе бял цимент преди време и вече е почти разрушен.

ДАРОВИТИЯТ САМОУК МАЙСТОР, КОЙТО ИМА ДИПЛОМА ЗА ФЕЛДШЕР, ПОЛУЧИЛ ЗАДАЧАТА МИНАЛАТА ГОДИНА ОТ ОБЩИНАТА В ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ. За миналогодишния събор, който се провежда в края на май или началото на юни, той обаче не смогнал. Но сега вече е готов със скулптурата, която трябва да получи одобрението на общинските съветници.

67-годишният майстор споделя, че е работил една година, защото е било нужно да прегледа стотици снимки на Мита Стойчева, за да попадне на автентична. Накрая работил по снимка от 1972 г., правене четири години преди смъртта на певицата. По думите на Илия образът е идеализиран, защото не е успял да намери човек, който да помни точно чертите на лицето на певицата, а ползваната снимка не е била съвсем качествена. Сега обаче е доволен от постигнатото и с нетърпение очаква творбата му да грейне в центъра на Обединение.

НЕСТАНДАРТНИЯТ ХУДОЖНИК Е НАРИСУВАЛ ПРЕЗ ПОСЛЕДНАТА ГОДИНА И ЧЕТИРИ ГОЛЕМИ ПЛАТНА ЗАЕДНО С ИКОНА НА ИСУС ХРИСТОС.

Освен това Илия ремонтира… мотики, които хората му носят в ателието – или им слага нов сап, или ги боядисва. Хората от района имали огромен интерес към дребния бизнес на Илия Трайков и му носели много стари сечива за ремонт. От това той си изкарва прехраната.

Преди четири години Илия сбъдна една от мечтите си и завърши от русенски варовик уникален иконостас за частен параклис край морето. Творбата си той прави четири години, а тя е монтирана в параклиса „Свети Николай“, който се намира в нов комплекс край Слънчев бряг на свищовлия. Иконостасът е дълъг четири и висок над три метра, има 12 кв. м резбована повърхност с различни светци на три нива.

Илия Трайков е сред малцината у нас, които претворяват библейски сюжети с русенски варовик. До момента е направил 42 икони върху камък с ликовете на различни светци. Сред любимите му сюжети е и рисуването на голо женско тяло. Засега в родния си град има една самостоятелна изложба.

Нели СУКОВА

Сн. личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!