11291 четения

Осиновен горнооряховец издирва биологичното си семейство

Божан Цветков бил оставен в дома за медико-социални грижи за деца в Дебелец

 

НА ЧУДО СЕ НАДЯВА 26-ГОДИШНИЯТ БОЖАН ЦВЕТКОВ ОТ ГОРНА ОРЯХОВИЦА, КОЙТО ОТ 14 ГОДИНИ ЖИВЕЕ С ТЕРЗАНИЯ ЗА ПРОИЗХОДА СИ. Младият мъж е осиновен от дома за медико-социални грижи за деца в Дебелец, когато бил бебе. Научава за това случайно и до днес не спира да издирва отговори и факти, които да го отведат до биологичното му семейство. Споделя, че потърсил съдействието на „Борба“, тъй като преди време прочел на страниците на ежедневника за щастлива развръзка по сходен казус и вярва, че това може да се случи и на него.

Божан е роден на 3 октомври 1994 година в железничарския град. Истинските му родители още тогава се отказали от него и го оставили в сиропиталището. Късметът обаче му се усмихва и не израства в дома. Пенка и Стефан Цветкови го осиновяват в Горна Оряховица и му дават всичко необходимо, за да има нормално детство. Нещата обаче се объркват, когато осиновителката му умира. Той бил съкрушен от загубата, а баща му посегнал към алкохола и семейната идилия се изпарила.

Един ден негова комшийка му съобщила неочакваната информация, че не е родно дете на Цветкови.

„Бях в седми клас. Говорих нещо със съседката и тя завърши разговора с думите: „Ти нали знаеш, че си осиновен?“ Не отговорих нищо. Бях стъписан. После попитах баща си и той потвърди“, споделя Божан.

Не можел да продължи да живее с осиновителя си, тъй като заради алкохолизма, имотната мафия им отнела жилището и автосервиза, който притежавали. Момчето заминало в Хасково при баба си и там завършило средно образование. След като старицата починала, се преместил в Бургас. Намерил си работа и успява да се справя с всичко сам. Работи като готвач и отглежда три немски овчарки.

През цялото време обаче правел опити да разкрие истината на биологичното си семейство. С помощта на фейсбук се свързал с момиче, което пък издирва своя брат близнак.

„Писа ми едно момиче, което също е било в дома в Дебелец. Тя е родена на 4 октомври 1994 година, според акта й за раждане. Попита ме дали съм сигурен, че моето раждане е било на 3 октомври. Съществува възможността аз да съм нейният брат, защото освен това съвпадение, имаме прилика във външния вид. Планираме да си направим кръвни изследвания, които да докажат роднинска връзка“, заяви Божан.

ТОЙ СПОДЕЛЯ, ЧЕ НЕ МОЖЕ ДА ПРОСТИ НА ИСТИНСКИТЕ СИ РОДИТЕЛИ, ЧЕ СА ГО ИЗОСТАВИЛИ. Иска обаче просто да знае какви са били мотивите им за това решение и евентуално да поддържа връзка с други братя и сестри, ако има такива.

„С какво може да те отблъсне едно невинно и беззащитно бебе? Аз имам кучета, за които се грижа. Да, случвало се е да нямам пари, но винаги съм намирал начин да ги нахраня. Много семейства живеят в бедност, но не са си оставили децата“, размишлява 26-годишният мъж.

Единственият сигурен начин да разбере кои са биологичните му родители, е осиновителят му да подаде документи в съда за разсекретяване на информацията.

„Той обаче не се интересува от живота ми вече. Не поддържаме никаква връзка. Затова се надявам, ако някой знае истината, нека да се свърже с мен“, призова Божан.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!