719 четения

Пресотерапията – модерен метод за справяне с токсините, наднорменото тегло и целулита

НОВ И МОДЕРЕН МЕТОД ЗА ОСВОБОЖДАВАНЕ НА ТЯЛОТО ОТ ТОКСИНИ СЕ ПРИЛАГА ОТ ИЗВЕСТНО ВРЕМЕ В СЕКТОР „ФИЗИКАЛНА И РЕХАБИЛИТАЦИОННА МЕДИЦИНА” в ДЦК I – Велико Търново. Той се нарича пресотерапия и води до подобряване на кръвообращението и впоследствие до по-добро насищане с кислород, както на третираните зони, така и на целия организъм. Способът се реализира чрез лимфен дренаж и още след първата процедура чувството за умора в крайниците изчезва, разказа кинезитерапевтът Николай Тончев.

„Използват се специални „ботуши”, те са свързани към апарат, от който се управлява налягането. Чрез неговото повишаване и намаляване се осъществява приятен механичен масаж на определените зони. Подобрява се кръвообращението и лимфният ток, стимулира се метаболизмът на клетките“, обясни Тончев.

По думите му пресотерапията е и модерен, ефективен и безболезнен метод и за лечение на целулит и мастни натрупвания по тялото. Чрез него се активира пасивната част на кръвообращението – вените и лимфните съдове.

„Стимулира дренажа на натрупаните токсини към прочистващите органи и резорбира отоците. Има освобождаващ и болкоуспокояващ ефект. Препоръчва се при целулит, затлъстяване, при тежест и умора в краката, в резултат на нарушено кръвообращение и отоци по крайниците. Осигурява обща релаксация и цялостно възстановяване на организма. Лимфният дренаж позволява да се премахнат застоялите явления в тъканите, които неизбежно възникват с възрастта, с натрупването на излишни килограми и с появата на болестите“, разясни още Тончев.

Подчерта, че задържането на течности се съпътства от такива патологически състояния, като увеличение на артериалното налягане, възпаления и алергии, хормонални нарушения.

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯТА ЗА ПРЕСОТЕРАПИЯТА СА СВЪРЗАНИ С НЯКОИ ЗАБОЛЯВАНИЯ И СЪСТОЯНИЯ. Методът не е подходящ за пациенти, които имат оток на белия дроб, онкологични болести, тромбофлебити, сърдечна недостатъчност и скорошни фрактури.

Кинезитерапевтът увери, че за максимален ефект са необходими от 10 до 15 процедури, а броят им за всеки човек е индивидуален и се определя от физическото състояние и от количеството мастни натрупвания.

„Пресотерапията е желателно да се комбинира с някои други физикални и рехабилитационни методи, като дълбока осцилация, ултразвук, топлинни процедури, специални упражнения – аеробни и диета“, обясни още Тончев.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *