58 четения

Училището в Сухиндол прави единствената в областта паралелка за хлебари и сладкари

Нова и атрактивна специалност предлага СУ „Св. Климент Охридски“ в Сухиндол за следващата учебна година с прием след завършен VII клас. За пръв път в училището ще се подготвят ученици в специалността „Хлебар-сладкар“. Това е единствената паралелка с подобен профил в областта и тя е със защитен статут. В момента в гимназията върви и изграждането на база, където учениците да извършват практиката си. Идеята на ръководството е да бъде направен затворен производствен цикъл с учебни цели. Предвижда се хлебните и сладкарски изделия, които се изработват от учениците, да бъдат продавани в специална лавка.
„От Горна Оряховица до Севлиево няма такава паралелка. Имам намерение производството на учениците да бъде включено в наша лавка. Да се получи затворен цикъл. Учениците ще правят различни хлебни и сладкарски изделия. Но най-важно е те да получат реализация“, сподели директорът на училището Румяна Иванова.
13 СА МЕСТАТА ЗА НОВАТА СПЕЦИАЛНОСТ, КОЯТО ЩЕ БЪДЕ КОМБИНИРАНА В ЕДНА ПАРАЛЕЛКА, заедно с професията „Електромонтьор“. Освен това паралелката е дуална и учениците ще имат възможност да работят докато учат.
Училището в Сухиндол продължава приема и в друга уникална за областта паралелка, а именно „Лозар-винар“. В нея се подготвят кадри за нуждите на винопроизводството в цялата страна.
За специалността „Производство на хляб и хлебни изделия, професия хлебар-сладкар“ балообразуващи са оценките по химия и изобразително изкуство от свидетелството за завършено основно образование, резултатът от националното външно оценяване по математика и български език и литература, която оценка се утроява.
За специалността „Електромонтьор“ се кандидатства с оценките по български език и литература и физика от дипломата за завършен 7 клас, утроява се оценката от националното външно оценяване по български език и се прибавя и тази по математика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *