359 четения

3500 подписа за околовръстен път на Павликени вече са при зам.-министър Николай Нанков

През 80-те години на миналия век строителството му е започнато, но не е довършено, защото… изгубили проектите

 

КМЕТЪТ ИНЖ. ЕМАНУИЛ МАНОЛОВ ВНЕСЕ В МИНИСТЕРСТВОТО НА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ И БЛАГОУСТРОЙСТВОТО ПОДПИСКА ОТ 3500 ЖИТЕЛИ НА ОБЩИНА ПАВЛИКЕНИ и на съседната Сухиндол с искане да се завърши изграждането на околовръстния път на Павликени. Градоначалникът се срещна със заместник-министър Николай Нанков, представи му казуса и описа нужните действия за разрешаването му. Както „Борба“ вече съобщи, инициативата за трасето, което ще изведе тежкия трафик от населеното място, бе стартирана в началото на годината.

В началото на 80-те години на миналия век в околностите на Павликени е започнато проектирането и изграждането на околовръстен обходен път. Участъкът с дължина 4,6 км, който се явява естествено продължение на път III-303 – Левски – Павликени – Керека, и има за цел да изведе транзитното движение, като свърже двата участъка преди и след града.

В периода 1992 – 1994 г. е извършено отчуждаването на терени, засегнати от трасето, с обща дължина 3,1 км. Извършено е профилиране и е положена трошено-каменна настилка на участък с дължина 2,2 км, започващ РП III-405 (Добромирка – Павликени – Свищов) до РП III-403 (Сухиндол – Павликени). След този участък е изграден и стоманобетонен сглобяем мост – надлез, в мястото на пресичането на трасето на околовръстния път с жп линията София – Горна Оряховица – Варна, коментира градоначалникът. Впоследствие изграждането на пътя е преустановено и проектите в АПИ са изгубени.

С ПОДПИСКАТА СИ ГРАЖДАНИТЕ НА ПАВЛИКЕНИ ИЗРАЗЯВАТ СВОЕТО БЕЗПОКОЙСТВО ОТ УВЕЛИЧАВАЩОТО СЕ КОЛИЧЕСТВО ЧЕТИРИОСНИ КАМИОНИ С РЕМАРКЕТА, които преминават през улиците на града, и настояват да се завърши проектът за обходен път.

Междувременно нуждата от завършването на пътя нараства. Товарният и лекотоварният поток по републиканските пътища в общината са се увеличили в пъти.

НЕОТДАВНА ЗАПОЧНА И ИЗГРАЖДАНЕТО НА АВТОМАГИСТРАЛА „ХЕМУС“, ЧИЕТО ТРАСЕ ЩЕ ПРЕМИНАВА В НЕПОСРЕДСТВЕНА БЛИЗОСТ ДО ПАВЛИКЕНИ. Започва експлоатацията на три нови кариери за добив на базалтоиди, разположени на около 10 км от общинския център. Още три кариери за добив на фракция са разположени в селата Вишовград, Хотница и Русаля в южно и югоизточно направление от града. Най-краткият път от тях до трасето на магистрала „Хемус“ преминава през самия град. Ако не бъде изграден обходният път, изпълнителят на АМ „Хемус” ще бъде принуден да доставя през центъра на Павликени стотици хиляди тонове, превозвани с тежкотоварни камиони. В съответствие с изискванията на ЗУТ Община Павликени е изготвила и одобрила Общ устройствен план (ОУП), съгласно който той е предвиден за изграждане.

Следващите стъпки за довършване започнатия околовръстен път са започване на процедура за изработване на технически проект от АПИ, осигуряване на нужното финансиране и възлагане на строителството.

С. НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *