Водещи новиниОбщество

Килифарчани искат спортен парк, велоалеи до манастира и екопътека до крепостта „Градът”

Жителите на градчето са изготвили проекти – на ход са управляващите

 

СПОРТЕН ПАРК, ЕКОПЪТЕКИ ДО ЖИВОПИСНА МЕСТНОСТ В ПОРЕЧИЕТО НА РЕКА БЕЛИЦА И ВЕЛОАЛЕИ ДО КОКЕТНИЯ КИЛИФАРЕВСКИ МАНАСТИР, където е действала прочутата в цял свят Търновска книжовна школа, искат жителите на Килифарево. Видни личности от всички сфери на живота и на различна възраст са се обединили в специална група в социалните мрежи, в която се популяризират три проекта, които биха „раздвижили“ третия по големина град в общината.

„Килифарево е едно хубаво и малко градче, облагодетелствано от хубава природа, от места за разходка, зеленина, от хубавия факт, че сме отдалечени от големия град и нямаме големи замърсители, освен нас самите. За жалост, през последните няколко години Килифарево загуби своя блясък, загуби тези места за разходка, занемарени са много пътеки, чешми, поляни и т.н. И затова не ни е виновен никой друго освен нас самите. Защото допуснахме това да се случи“, коментира един от известните бизнесмени в града Константин Саралиев. Той и негови колеги са изработили три идейни проекта, които могат да бъдат задвижени по някоя от актуалните програми и да намерят финансиране даже и по проектите на Община Велико Търново за местни инициативи.

СПОРТЕН ПАРК ПОД МЕСТНАТА ЦЪРКВА НА СЪЩЕСТВУВАЩ В МОМЕНТА ПРАЗЕН ТЕРЕН ИСКАТ ДА ИМАТ КИЛИФАРЧАНИ. Според Саралиев там могат да се оформят игрища и алеи за разходка. Според него все повече млади хора се заселват в района и за тях придобивката ще е много важна и ще помогне да отглеждат децата си в чиста и облагородена среда. Местните хора настояват и за оформяне на велоалеи към Килифаревския манастир и в района на Стария манастир – крепост, където е действала прочутата Търновска книжовна школа.

„Трасето на стария път може да се използва за изграждането, така ще имаме пешеходен и безопасен достъп до манастира, като има и места за отдих по него. Всеки ще може да се разхожда, да кара колело. За да се направи това, няма да са необходими огромни средства, коментират инициаторите.

Те се надяват да се изгради и екопътека към култовата крепост „Градът”, по подобие на търновската към Карталските водопади, където от най-високата част се виждат всички пътища, водещи към старопланинските проходи.

КИЛИФАРЧАНИ СЕ НАДЯВАТ ИДЕИТЕ ЗА РАЗВИТИЕ ДА БЪДАТ РЕАЛИЗИРАНИ В НАВЕЧЕРИЕТО НА 50-ГОДИШНИНАТА ОТ ОБЯВЯВАНЕТО НА СЕЛИЩЕТО ЗА ГРАД през юни 1973 г. „Мислим, че заслужаваме тези придобивки, и сме убедени, че реализацията на проектите няма да утежни общинския и национален бюджет в ситуацията на кризата”, убедени са хората от Килифарево.

С. МАРИНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *