Номинираха търновката Анна Йончева за отличието „Златна ябълка“

БОЛЯРКАТА АННА ЙОНЧЕВА Е СРЕД 12-ТЕ НОМИНИРАНИ ЗА ТАЗГОДИШНИТЕ НАГРАДИ „ЗЛАТНА ЯБЪЛКА“, организирани за десети път от Националната мрежа за деца. Тя попада в категорията „Герой на децата“, а поводът за това е нейната инициатива „Различните деца на България“, чрез която бяха събрани средства за купуване и монтиране в паркове на специални люлки везни, пригодени за малчугани в инвалидни колички.

Търновката стартира акцията си, без самата тя да е родител на дете с увреждане, а водена от желанието да се спре дискриминацията спрямо хлапетата със специални потребности. Йончева била свидетел как преди време едно дете опитало да накара дъщеря й да не играе с момиче в инвалидна количка. Тогава решила, че може да снима „различните“ малчугани и да ги показва на околните, за да свикнат останалите с тяхното присъствие и да се научат да не ги игнорират.

Първоначалната идея била чрез социалните мрежи да популяризира усмивките на тези деца, защото няма нищо по-нормално от това на площадка всички да играят заедно. След това обаче й хрумнало да направи всичко по силите си за закупуване на съоръжения, подходящи и за забавление на „различните“ деца. Идеята й бе приета особено радушно и бързо се появили благодетели, които подкрепиха финансово каузата.

Година по-късно инициативата й бе подкрепена от редици фотографи от цялата страна, които също като нея започнаха да снимат деца с увреждания и да представят историите им във Фейсбук страницата на акцията.

Желаещите да подкрепят Анна за спечелването на наградата „Златна ябълка“ могат да го направят, като гласуват за нея на http://www.1june.nmd.bg/glasuvajte/.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *