16875 четения

Заради 1 лев просрочие банка обявила за продан два апартамента на длъжниците

Съдът спаси Нина и Георги Георгиеви от незаконно искане на 10 000 лв.

 

СЕМЕЙСТВО, КОЕТО ОТ ГОДИНИ ЖИВЕЕ И РАБОТИ В БРЮКСЕЛ, УСПЯ ДА ПРЕБОРИ В СЪДА ТЪРНОВСКА БАНКА, КОЯТО ИСКАШЕ ДА ИМ ВЗЕМЕ НЕЗАКОННО НАД 10 000 ЛЕВА. Според Великотърновския районен съд обявяването на кредита за предсрочно изискуем е незаконно и се отменя, сочи решението от 8 май. За неоснователни и недоказани са обявени и всички такси, лихви и суми, които банката е искала от Нина и Георги Георгиеви.

„Експертизата показа 1 лев просрочие 90 дни, което банката сама си е генерирала с начисляване на лихва между получаването и осчетоводяването на нашите преводи. Трупали са пари от удръжки по преводите като такси. За 1 лев два имота за продан обявиха и ни изнудваха с колекторската си фирма да им платим още 4000 лева, а отделно си взеха 1800 лв. за съдебни разходи без съдебно решение“, коментираха Нина и Георги за „Борба“.

БЕЗ ДА БЪДАТ УВЕДОМЕНИ И ДОКАТО ПРЕВЕЖДАТ ПАРИ ОТ БРЮКСЕЛ, ДВАМАТА СА БИЛИ ДАДЕНИ НА ЧАСТЕН СЪДЕБЕН ИЗПЪЛНИТЕЛ И СА БИЛИ ОБЯВЕНИ ЗА ПРОДАН ДВА АПАРТАМЕНТА В ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ. По време на съдебното дело семейството успя да откупи жилищата, като си плати исканите допълнителни пари, за което вестникът разказа наскоро. Историята изглежда обикновена, но сега Нина и Георги се канят да водят дело в Страсбург за нарушени права срещу държавата. През есента на 2005 г. Георги тегли 14 000 лв. кредит, за да купи жилище в Полски Тръмбеш.

Заемът е за 240 месеца от датата на неговото усвояване и с лихва 14,25%. Семейството плаща вноските, но после заминава за Белгия. Прави спогодба с банката през 2013 г., когато заемът е останал 13 292 лв., макар да е плащан редовно. Лихвата по споразумението е 10,29%. Кредитната институция няма никакви претенции и плащанията вървят до август 2018 г. Семейство Георгиеви продължават да пращат пари по сметка от чужбина, но вместо за погасяване банката обаче ги ползва за такси и услуги и обявява кредита за предсрочно изискуем. Това са доказали множеството експертизи по делото, поискани и платени от Нина и Георги. Банката завежда дело, като за обявените на публична продан апартаменти хората научават, след като ги търсят клиенти за сделка.

Тогава историята влиза в храма на Темида. За да даде показания, до България си идва Нина, но заседанието е било още преди световната пандемия. Пред съда тя показва доказателства, че със съпруга си са си плащали всички вноски от Брюксел, които реално на месец били по 151 лв. Банката завежда делото срещу семейството, защото плащанията били спрели в края на юли 2019 г. Според кредитната институция към тази дата дължимата сума е… 17 000 лв. В заключението на вещото лице по делото обаче е отбелязано, че превежданите суми не са използвани за погасяване на задължения за договорна лихва и главница по погасителен план, а са разпределени от банката за такси и разноски. Заради незаконните действия на банковите чиновници към фамилия Георгиеви съдът е осъдил банката да плати и 1300 лв., похарчени за експертизи и адвокати. Освен това Темида отхвърли претенцията на кредитната институция за над 10 000 лв., тъй като те са искани неправомерно.

Нели СУКОВА

6 коментара за “Заради 1 лев просрочие банка обявила за продан два апартамента на длъжниците

 • 13.05.2020 в 11:18
  Permalink

  Банката, че е подла – ясно. Но не ми е ясно пострадалите колко мозък са имали да нямат електронно банкиране и да не държат лек излишък примерно от 100-200лв в сметката и да виждат, че стоят непокътнати или че не им излизат сметките с някой друг лев. С което да си правят изводи всичко наред ли е. А не да превеждат точно до стотинка това, което си въобразяват че държат и после да реват как ги прецакали. Най-малкото една такса обслужване на сметка никога не може да предвидиш колко ще е след 3 месеца.

  Отговор
 • 13.05.2020 в 13:28
  Permalink

  Четете ли внимателно …. 2005 човекът тегли 14 000 лв,а цели 8 години по-късно той е все още 13 292 лв.,вероятно 2039 ще има още 10 000 лв главница.На това в други сектори се нарича грабеж и изнудване…само ,че този сектор не го пипаме.Като пострадал по подобна схема от същите вид кредитори предполагам и банката коя е!

  Отговор
 • 13.05.2020 в 16:49
  Permalink

  Банките се държат с длъжниците си безобразно, защото им го позволяваме. Но дописката ми се струва доста разкрасена и преувеличена. Няма банка, която да тръгне да си вади заповед за изпълнение заради просрочие от едно левче. Твърде скъпо е и в случай на възражение съдът със сигурност ще я пореже. Проблемът както винаги е в немарливостта на българина, който зарязва всичко и отива в чужбина, като си мисли, че така ще избяга от кредиторите си. Всъщност по този начин само улеснява кръвопийците, защото законът е направен така, че който се крие – губи. Лепят му съобщения на напуснатия адрес, назначават му особен представител и тихомълком му вземат всичко, което му е останало в България. Всеки, който оставя неплатено задължение в страната, трябва да се пази от описания типичен сценарий, най-малкото като пререгистрира постоянния си адрес в дома на свои близки или приятели, които да получават призовките и съобщенията и да го уведомяват своевременно, за да се защити.

  Отговор
 • 13.05.2020 в 23:59
  Permalink

  Според мен данните в статията не разкриват цялата картинка и най-вероятно има още факти, които са премълчани с цел да има драма. Как така за 8 години от един въшлив кредит са изплатени няма и 800 лв? Каквато и да е лихвата. Имате калкулатори, смятайте.
  Отделно – имената на хората и местоживеенето им са изтъкнати в статията, а банката остава в сянка. Защо? Защото семейството не може да си търси правата, ама банката е друго. Близките отношения със собственика на вестника с казват думата и – днес журналист, утре се подписва на борсата.
  Жалка съвременна ситуация – каквито управниците, такива и медиите.

  Отговор
 • 14.05.2020 в 8:50
  Permalink

  Банката банката че коя банка бе нямат ли си имена това е като другите съобщения в пресата една фирма произвежда фалшив кашкавал коя е тая фирма на луната ли е

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *