1114 четения

Без публика и при закрити врата съдилищата гледат дела, магистрати и охрана носят шлемове

293 случая решени от Районния съд във В. Търново по време на извънредното положение

 

ОТ ВЧЕРА СЪДИЛИЩАТА ВЪЗОБНОВИХА РАЗГЛЕЖДАНЕТО НА ДЕЛАТА, НО ПРИ СТРОГИ МЕРКИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ. В сградите и залите не могат да влизат външни лица, които нямат отношение към делата. Така след два месеца извънредно положение на практика при закрити врата стартира работата на Темида. Дали ще има промени при новата епидемиологична обстановка до 14 юни, ще трябва да реши ВСС.

Засега съдебната охрана пуска в сградата на Съдебната палата в областния град само лица с маски и ръкавици, които имат отношение към заседанията – страни, свидетели, вещи лица. Съдебните зали са очертани с червени лепенки, които маркират къде могат да застават хората. Преминаването е обозначено с насочващи червени стрелки.

С ШЛЕМ НИ ПОСРЕЩА ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА РАЙОННИЯ СЪД МЛАДЕН ДИМИТРОВ, КОЙТО ТОКУ-ЩО БЕ ИЗЛЯЗЪЛ ОТ ПЪРВИТЕ СИ ТРИ ДЕЛА. Пред най-голямата зала на етажа на институцията пази охранител, който също е с шлем. Оказа се, че още преди обявяване на извънредното положение с министерска заповед от 13 март, в палатата са решили магистратите да носят шлемове, а не маски, заради по-добрата комуникация и говорене по време на заседанията.

Съдебната охрана пред залите

Във времето на извънредното положение в най-големия Районен съд в областта са били решени 239 дела и са образувани 294, пресмята съдия Димитров. Това бяха неотложните случаи за гледане на мерки за неотклонение и още няколко, свързани със социални казуси, които можеха да се разглеждат. Така на практика съдът не е спирал да работи, само съдиите са решавали вече приключени случаи онлайн, обяснява още председателят. Самият той, както и всички други ръководители на съдилища и прокуратури, са си били на работното място.

„За нас ситуацията беше много необичайна и не бяхме подготвени, но се справихме. Всеки търси в началото лични контакти за снабдяване с предпазни средства и дезинфектанти. Ние сме юристи, а не лекари, и много наглед обикновени неща ни изглеждаха сложни. Освен това не бяхме наясно как ще се пишат дела без протокол, но и с това се справихме…“, каза още съдия Димитров.

По думите му не е имало никакви недоволни по време на двата месеца и всички са спазвали мерките на правителството. Така се оказва, че българинът може да бъде дисциплиниран и съпричастен, смята още съдия Младен Димитров.

ПРИ СЪЩИТЕ МЕРКИ ЗА СИГУРНОСТ ОТВОРИХА И ОКРЪЖНИЯТ, И АПЕЛАТИВНИЯТ СЪД, които са под един покрив в Съдебната палата на В. Търново. От пресцентъра на Окръжния съд съобщиха, че справките по дела ще се извършват на едно гише при спазване на задължителна дистанция от 2 метра. Те ще се правят сутрин от 9 до 12 часа и следобед след 14 часа. В останалото време ще се извършва дезинфекция на помещенията и гишетата. В стаята за четене на дела ще се допускат адвокати и страни по делата при спазване на разстояние от поне 2 метра между масите, на които ще се четат дела. Освен това няма да се насрочват дела за един и същи ден и час, за да се избегне струпване на много хора. Няма да се връчват призовки, книжа и съобщения на хора, поставени в карантина. Служители и призовкари няма да влизат и в райони, които са изолирани заради коронавируса. Експерти, вещи лица и преводачи ще могат да подписват заключенията и преводите си с квалифициран електронен подпис. Предоставена е възможност вещите лица да подават експертизите си и по електронен път.

 

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *