13907 четения

Златни пръстени намира каналджията Петър Владимиров в главния колектор на Велико Търново

33-ГОДИШНИЯТ БАЩА НА ТРИ ДЕЦА ПЕТЪР ВЛАДИМИРОВ ИМА „НАЙ-МРЪСНАТА“ ПРОФЕСИЯ ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКО. От 18-годишен той отпушва канали, а основният му обект е главният колектор на Велико Търново. Огромната тръба с диаметър 2000 мм събира всички отходни води на болярския град в най-ниската точка – Южния пътен възел. „Градът ни е устроен така, че всичко се оттича тук, а това предполага и запушване. Техниката не позволява кой знае какви възможности и затова се налага да влизаме лично”, разказва Петър. В главния градски колектор той е намирал абсолютно всичко. Сред най-необичайните му находки са златни пръстени, павета и даже капаци от шахти, които водата е завлякла кой знае откъде.

За Петър мръсна работа няма. Убеден е, че парите не миришат, но пък мирише, ако каналът „върне”, перифразира той прочутата реплика на римския император Веспасиан, който влиза в историята, след като облага с данък градските тоалетни.

Младият мъж станал каналджия случайно. Отрано започнал да изхранва семейство, а в тази дейност нямало кой знае каква конкуренция и ако работиш съвестно и точно, може да си докараш прилични доходи. За него не е проблем да запретне ръкави и да се заеме с всеки канал или тоалетна, които са с проблеми.

МОКРИТЕ КЪРПИЧКИ, ТОАЛЕТНАТА ХАРТИЯ И СТРЕМЕЖЪТ НА БЪЛГАРИНА ДА ПЕСТИ И ДА ПУСКА ЗА КРАТКО ВОДАТА В ТОАЛЕТНАТА са най-честите причини за запушени канали, твърди Петър. Ужасяващи неща е виждал той и по заведенията, където в тръби с по-малък диаметър от утаяване на мазнини отворът се свива в пъти и се запушва. А един от най-трудните обекти, които е имал, е „Неохим“ – Димитровград, където се наложило да отпуши тръба, широка половин метър.

НЕЗАВИСИМО ОТ НЕПРЕСТИЖНАТА СИ ВИЗИТКА ПЕТЪР СИ ОБИЧА РАБОТАТА И НИКОГА НЕ КРИЕ С КАКВО СЕ ЗАНИМАВА.

„Най-естественото нещо е, когато една тоалетна се използва, някой ден да се запуши. И какво по-нормално има от това при възникнал проблем да се обърнеш към специалист. Много хора се срамуват, ако в дома им се случи нещо такова, но всъщност няма нищо срамно – същото е, като да отидете на гинеколог, когато имате гинекологичен проблем”, разсъждава той. Почти няма заведение, хотел, учреждение или частен дом в района, които да не е отпушвал. „Връщането“ от канала е нещо наглед безобидно, но може да причини страхотни проблеми и да върне собственика с доста пари назад. Винаги откликвам и съм готов да действам, даже нощем, както се е случвало, казва Петър, човекът с най-мръсната работа в района.

Стилян НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!