946 четения

Народен представител с три законодателни промени след срещи с представители на бизнеса от областта

Явор Божанков предложи разсрочване на осигурителните вноски, ДДС и на местните данъци и такси

 

ТРИ ВАЖНИ ЗАКОНОДАТЕЛНИ ПРОМЕНИ, КОИТО ЩЕ ОБЛЕКЧАТ ЗАСЕГНАТИЯ ОТ КРИЗАТА БИЗНЕС, НАПРАВИ НАРОДНИЯТ ПРЕДСТАВИТЕЛ Явор Божанков. Депутатът от групата на „БСП за България“ е провел среща с предприемачи от цялата Великотърновска област, за да формира инициативите си, които ще спасят от фалити цели браншове. Той припомни, че в понеделник Правната комисия към Народното събрание разгледа важни законодателни промени, свързани с обществените отношения след отмяна на извънредното положение. Според Божанков, който е и член на комисията, основните мерки на правителството, включващи т.нар. мярка „60/40” и кредити за засегнатите, са работещи единствено за фирмите, които макар и в намален обем продължават своята дейност, но за затворените фирми вследствие на епидемията тези мерки не помагат, тъй като те нямат приход, от който да заделят 40%.

В същото време в страни като Словакия и Словения помощта е 80% от разходите за труд, в други страни – дори и безвъзмездни грантове.

„След анализ на добри практики и срещи с експерти стигнах до извод, че засегнатите не желаят подаръци. Те имат разумни предложения, които касаят кратък период на отлагане на разходи, за да се възстановят от загубите. Като съобразих информацията, подадена от Съвета за сигурност и сътрудничество в Европа, и добрите практики в другите държави, предложих няколко прости стъпки за справяне с кризата“, заяви Божанков.

 

ВНЕСЕНИТЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ СА ТРИ:

 

  • ОСИГУРИТЕЛНИТЕ ВНОСКИ ЗА ПЕРИОДА ОТ 13 МАРТ 2020 Г. ДО ИЗТИЧАНЕ НА 3 МЕСЕЦА СЛЕД ОТМЯНА НА ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ ДА СЕ ПЛАТЯТ В СРОК ДО 31.12.2020 Г. Държави извън ЕС като Сърбия прилагат успешно мярката, аргументира се депутатът.
  • Данък добавена стойност за периода от 13 март 2020 г. до изтичане на 3 месеца след отмяна на извънредното положение да се плати в срок до 31.12.2020 г. Мярката се прилага успешно в Гърция, която има и без друго по-ниска ставка, тъй като ДДС за храни в България е най-висок в цяла Европа. Това ще даде значителен ресурс за рестартиране на дейността, подкрепя тезата си Божанков.
  • Дължимите местни данъци и такси за периода от 13 март 2020 г. до изтичане на 3 месеца след отмяна на извънредното положение да се платят в срок до 31.12.2020 г., каквато е практиката в държави като Румъния и Гърция.

„Моята цел бе засегнатите три месеца след вдигане на извънредното положение да не правят разходи. Това би било „глътка въздух“ за сектора, а бюджетът не губи нито лев”, пояснява Божанков.

Депутатът припомни, че в миналото, както и сега, парламентарната група на БСП е предлагала намаляване на ДДС, но тогава управляващото мнозинство е било против. От БСП привеждат като аргумент практиката в съседна Румъния, която не само намали ставката от 22% за храни и напитки на 9%, но и отчете положителен ефект върху икономиката.

„Нашето предложение бе отхвърлено, а по-късно управляващите под натиск обявиха намаляване на ДДС за туристическия бранш. Отлагат и скандалната Наредба N 18, но за март 2021 г. Разбирайте – до изборите. Това е банална политическа маневра, защото мерките се взимат днес, а не някога – за който е оцелял. Намаляване на ДДС за ресторантьорите означава, че вечерята ни в ресторант ще се облага с 9% и това е добре, но ДДС за храни очевидно няма да се намали и ще продължим да купуваме мляко, хляб и други с 20% ставка”, уточнява Божанков.

НАРОДНИЯТ ПРЕДСТАВИТЕЛ СМЯТА, ЧЕ ПРОМЕНИТЕ В ЗАКОНА ЗА ЗДРАВЕТО НЕ УРЕЖДАТ ВСИЧКИ ПОЛОЖЕНИЯ ОКОЛО КРИЗАТА И ТЕПЪРВА ЩЕ ИМА НОВИ ЗАКОНОДАТЕЛНИ ИНИЦИАТИВИ.

Според Божанков разминаване между синдикати, работодатели, опозиция и управляващи има потенциал да доведе до обществено напрежение в критичен за България момент.

„Заедно можем да намерим сили да минимизираме щетите и да преведем България през това изпитание успешно. Сега всички сме в една лодка. Или ще минем през това заедно, или всички ще платим висока цена. Зависи от нас”, заключава депутатът.

Стилян НАЙДЕНОВ

Един коментар за “Народен представител с три законодателни промени след срещи с представители на бизнеса от областта

  • 15.05.2020 в 21:30
    Permalink

    Ако Нинова управляваше, предложенията на Божанков щяха да са за увеличаване на данъците.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *