Горският стадион до „Пишмана“ предлага чудесни условия за спорт и отдих на открито

Две пътечки за бягане дават възможност за пълноценно натоварване или пък за приятна разходка

Горският стадион, разположен в боровата гора на юг от квартал „Пишмана“ и вдясно от старата пътека за „Чолаковци“, от години е любимо място за великотърновци за спорт сред природата. Пистата, постлана с борови иглички, е алтернативен начин за бягане на открито или просто за пълноценна разходка.

Първата екологична спортна база във Велико Търново съгради дългогодишният състезател и треньор по лека атлетика Владимир Пановски. Направи я преде седем – осем години със собствените си ръце и без да иска съдействие от институциите.

„Работих с помощта и разрешението на Всевишния, с идеята да усъвършенствам природата в полза на хората. Използвал съм само изсъхнали, паднали дървета. Не съм пипнал здраво дърво. Нямам моторна резачка, само с триончето съм ги рязал. Пари съм похарчил единствено за гвоздеи. Понякога Свилен и двама негови състезатели режеха храстите, а после аз с мотичката чистех корените и заравнявах трасето. Когато ги нямаше, работех сам”, разказа тогава за „Борба“ Владимир Пановски. От години десетки спортисти посещават базата, за да тренират, много повече хора просто се разхождат по алеята.

„Посланието ми е към младите хора. Нека не бягат от България. Да ходят да учат навън, но да се връщат пак тук и да работят, за да стане родината ни нормална държава. Можем да я направим, но трябва всички да дадем по нещо от себе си”, разказа Владимир Пановски. Според него е страшно, че децата завършват училище буквално неграмотни, че на спортната арена изоставаме все повече и малцина от атлетите ни сега могат да мерят сили с водещите, които преди сме побеждавали.

В центъра на базата за спорт има къщичка от бор, около която са наредени дървени лостове, успоредка и импровизирани фитнес уреди. Оформени са две пътечки за бягане – една по-голяма с дължина 440 метра и една наполовина по-къса. Наречени са „Алея на спринтьора”. В началото спортуващите са посрещнати от табелка с текст „Бъди благословен”. Други указания по трасето сочат преодолените метри, а ободряващи надписи повдигат настроението и самочувствието на бегачите.

В началото „Горският стадион“ бе обект на вандалски прояви, като дори направената сауна бе изгорена. След това обаче явно хората се усетиха, че съграденото е за тях, и скоро бели не са правени.

Преди година Владо Пановски реализира проект и в Еленския Балкан. Рекордьорът построи каменна ергенска сауна в гората на Самодивското сборище и заяви, че подобно съоръжение няма из целия Балкански полуостров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.