1158 четения

Елена и Николай Желязкови: „Здравословният начин на живот е лична отговорност на всекиго“

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО Е ДА ПРОМЕНИШ КОРЕННО ЖИВОТА СИ, ЗАЩОТО НЕ Е ЛЕСНО ПРОСТО ДА ОБЪРНЕШ ПОСОКАТА И ДА ИЗБЕРЕШ ДРУГ ПЪТ, който ти е така непознат, че тръпки те побиват. В началото вървиш малко на сляпо, но, ако останеш, се случва чудото. Хората се ядосват на неуспехите си, но се страхуват да се променят. И за нас беше страшно, обаче рискът си струваше. Така Елена и Николай Желязкови от Велико Търново започват разказа за личната си история и за пътя, който са извървели, за да променят системата си на живот и да разбият матрицата. В един момент и двамата са изоставили професиите си, за да започнат бизнес, в който всичко зависи само от тях.

„Аз съм счетоводител по професия и ангажименти не са ми липсвали. Обаче, когато след второто майчинство се върнах на работа, се чувствах като птиче в клетка. Понеже работех при приятелка, бях поела ангажименти към нея, и не можех да си тръгна преди да ги изпълня. Поне така си мислех. Но една сутрин се събудих с мисълта, че ако продължавам по този начин, вредя само на себе си. И напуснах. Николай ме подкрепи и аз останах само с фирмите, чието счетоводство водех лично“, разказва Елена. И признава, че първия ден, в който не отишла на работа, се чувствала така, сякаш нe стъпва по земята. Правила разни неща, които дълго време не си позволявала. „Нали се сещате, че следва но… Но няколко дни по-късно пак ме стегна душата, защото ме връхлетяха мисли, че имам ангажименти към семейството, децата… И тогава, докато се разхождах из нета, попаднах на обява за работа вкъщи, която ще ми донесе сериозни доходи. След всичко, което съм чела за надомната работа, първата ми реакция беше: да бе! Това е толкова несериозно. Но нещо ме накара да продължавам да чета. И в крайна сметка се обадих на посочения телефон“, допълва Елена.

Хората, които отговорили, се оказали готини, работата не била измама, напротив – всичко звучало адски мотивиращо. „Ставаше дума за предлагане на здравословни продукти и ми хареса. Трябваше да направя поръчка – нещо като предварителен договор, за да вляза в тази система. И Николай пак не възрази. Каза: ОK, щом искаш, направи го. Не прояви особен ентусиазъм в това ОК, но то ми беше достатъчно и аз още на следващия ден, почти без да се усетя, стартирах бизнес“, казва Елена. Когато самата тя пуснала обява за здравословните продукти, които предлага, 50 души отговорили на обявата. Те обаче започнали да задават въпроси, на които Елена нямала отговор и това за малко да я откаже от начинанието. Преди да се предаде, тя все пак решила да порови за информация и колкото повече четяла, толкова повече се влюбвала в новата си роля и в новото си занимание. Тръгнала на курсове, преминала няколко обучения и натрупала знания и за продуктите, които предлага, и за начина, по който да подхожда към хората, които я търсят.

ДВА-ТРИ МЕСЕЦА, СЛЕД КАТО ЕЛЕНА РЯЗКО СМЕНИЛА ПОСОКАТА НА ЖИВОТА СИ, НИКОЛАЙ РЕШИЛ ДА ОТИДЕ С НЕЯ НА ПОРЕДНАТА ПРЕЗЕНТАЦИЯ. ТАЗИ ВЕЧЕР ПРЕОБЪРНАЛА И НЕГОВИЯ ЖИВОТ. Той напуснал фирмата, в която работел 18 години, и също като съпругата си започнал да се интересува от здравословно хранене и здравословен живот.

„Е, не ми беше лесно. Както казах в началото, хората се страхуват от промените, аз също съм човек. 18 години бях трупал опит в традиционния бизнес. Когато си тръгнах от фирмата, бях на позицията управител, а бях започнал от най-ниското стъпало. Обаче в някакъв момент си бях дал сметка, че трудовият договор ограничава. Можеш да направиш много, но само за хората, които работят в твоя екип. Имаш свобода, но тя е ограничена от правилата, които друг е създал. Най-силно ме потресе мисълта, че продължавам да работя там от някаква криворазбрана емоционална привързаност. И още нещо разбрах, че светът около мен се развива с шеметни темпове, а аз се въртя в кръг. Когато стигнеш до някакво ниво и няма повече над него, остава само това въртене в кръг“, признава Николай. И допълва, че идеята да се пенсионира на 65 г. беден и болен от стреса, го ужасила.

„Скочихме в дълбокото и двамата, защото нямаше гаранция. На пазара има и други здравословни продукти и ние нямаше откъде да сме сигурни, че ще се справим. Но истината е, ако искаш да направиш нещо голямо за себе си, за близките си хора, за децата си, трябва да скочиш в дълбокото и да плуваш“, казва Николай.

Сега и двамата признават, че в началото допуснали същата грешка, от която избягали – оставили се да следват чужди интереси и правила. И тогава за втори път сложили чертата на установеното статукво. Отворили нова страница и започнали да търсят своите си хора, с които да работят и да изградят бизнеса. „Финансовата свобода е хубаво нещо, но ако не минаваш през хората. Сигурно щяхме да бъдем несметно богати, ако бяхме продължили да следваме правилата на другите в този бизнес, но това щеше да ни върне в матрицата, от която излязохме, рискувайки толкова много“, обяснява Николай.

ЗДРАВОСЛОВНИЯТ НАЧИН НА ЖИВОТ ЗАНИМАВА ВСЕ ПОВЕЧЕ ХОРА В СВЕТА И БЪЛГАРИЯ НЕ ОСТАВА ИЗВЪН ТАЗИ „МАНИЯ“. „Всъщност да искаш да бъдеш здрав е един от най-мощните двигатели. Разбрах го по себе си, разбираме го всеки ден по въпросите, които хората ни задават. Разбрахме и още нещо – всеки човек знае какви грешки допуска в ежедневието си и как саботира здравето си, но не всеки се отказва от тези грешки. И знаете ли защо – много от хората са недоверчиви и в същото време са мързеливи сами да потърсят информация. Цената на това, което ежедневно купуват, ги приспива и те не четат етикетите. Така че, здравословният начин на живот е лична отговорност на всекиго“, споделя наблюденията си Николай.

После двамата признават, че и на тях им е трябвало време, за да научат повече за човешкия организъм, за това какво наистина означава здравословна храна и здравословен начин на живот.

„Това е каузата ни – да разпространяваме идеята за друг начин на живот. Но го правим без да настояваме, само с личен пример. Така дори няма нужда да убеждаваме децата си, че някоя храна е по-полезна от друга, че чипсът е наказание за организма им, че движението е здраве. Сега не се чувствам като птичка в клетка, а Николай вече не се прибира вкъщи, разочарован от това, че не може да направи това, което смята за правилно“, казва Елена. А Николай допълва, че двамата вече мечтаят за следващата стъпка – да развиват активна обществена и благотворителна дейност.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *