Ето как да забавим стареенето

Как да забавим стареенето? Отговорът е прост – като стоим прави. До този извод са достигнали шведски учени, които твърдят, че стоенето прави удължава теломерите – крайчетата на хромозомите, които защитават генетичния код.

Екипът на проф. Май-Лис Хелениус от университетската болница „Каролинска“ установи, че продължителното заседяване скъсява теломерите, а това се свързва с преждевременно остаряване, болести и ранна смърт. Затова най-добрият начин да предпазим своята ДНК от остаряване е да стоим далеч от столовете и канапетата.

Спортът обаче няма значение за дължината на теломерите. „В много държави спортуващите се умножават, но в същото време хората прекарват повече време седнали. Нараства загрижеността, че не само ниската физическа активност, но и седенето и заседналият начин на живот са значима опасност за здравето в наше време. Според нас намаляването на времето, което прекарваме седнали, е по-важно за здравето на възрастните от увеличаването на времето за движение“, казва проф. Хелениус.

Шведските учени са работили с 49 60-годишни хора със заседнал начин на живот, като са измерили дължината на теломерите в кръвните им клетки. Половината от тях участвали в шестмесечна програма за гимнастика. Физическата активност била преценена по дневниците им и с педометри. Допълнителни въпросници уточнили времето, което всички прекарват седнали и прави.

Резултатите показват, че колкото по-малко време хората прекарвали седнали, толкова по-дълги били теломерите им, а оттам и шансовете им да живеят повече.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.