Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Нови 48 потребители с патронажна грижа в община Елена

Във връзка с пандемията от COVID-19 Община Елена разшири обхвата на социалните услуги, които предоставя по съвместния проект с общините Лясковец, Стражица и Златарица за патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания. Допълнителният проект на Община Елена по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014 – 2020 г. осигурява услуги в домашна среда на хора от уязвими групи и е безвъзмездно финансиран с 53 772 лв.

Услугите са насочени към възрастни над 65 години с ограничения или невъзможност за самообслужване, хора с увреждания и техните семейства, както и за поставени под карантина от здравните власти. С проекта ще бъдат ограничени контактите между хората и ще се осигури подкрепа на лицата, които са застрашени в най-голяма степен от коронавируса.

Дейностите стартираха в началото на май и ще продължат до края на годината. От услугите се ползват 48 потребители от общината. Деветима безработни са назначени по трудови договори на 8 часа да изпълняват доставките по домовете на лекарства, храна, продукти от първа необходимост, помощ при заплащане на битови сметки, заявяване и получаване на неотложни административни услуги. По проекта ще бъдат финансово обезпечени транспортът, личните предпазни средства и дезинфекциращите препарати за персонала, предоставящ услугите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *