Горещи новиниОбщество

Димитър и Анна Спасови откриха сезона на античните възстановки в Никополис ад Иструм

 

 

ДЕМОНСТРАЦИИ НА ОБЛЕКЛО, СНАРЯЖЕНИЕ, ЗАНАЯТИ И БИТ ОТ ВРЕМЕТО НА РАНЕН И ПО-КЪСЕН РИМ направиха за първи път тази година. Двамата възстановчици на историята Димитър и Анна Спасови от Свищов влязоха в ролята на домакини и в събота и неделя посрещаха гости и туристи в обекта, самите те пременени в антични одежди. Демонстрациите им са напълно безплатни за посетителите на Никополис.

„Искахме да започнем още през март, но пандемията леко обърка плановете ни. Можем обаче вече да излезем сред природата и когато стана ясно, че ще дойдем в Никополис ад Иструм, много наши колеги от всички краища на страната започнаха да ни звънят и да ни молят да ги включим в този минифестивал. Засега обаче сме само ние двамата“, обяснява Димитър Спасов. И допълва, че намерението им е да са в Никополис ад Иструм всеки ден, но за начало двамата ще опъват античната си шатра само през почивните дни, докато хората не се престрашат и отново не тръгнат да обикалят родните забележителности, в това число и Никополис ад Иструм.

„Следващите седмици ще разширим и ще разнообразим заниманията ни тук. Ще инсталираме и грънчарско колело и така хората, които идват, ще могат да опитат да си направят глинен съд, да облекат антични костюми. Ще ги снаряжим от глава до пети, та да разберат лесно ли им е било някога на воините, които освен собственото си тегло са носили още 35 кг ризница, оръжие и шлем“, допълва още Димитър, който дълги години е бил аниматор в свищовския обект Нове, а съпругата му Анна отдавна професионално се занимава с керамика.

Присъствието на Димитър и Анна е съгласувано и с Регионалния исторически музей във Велико Търново, и с Общинския туристически център „Царевград Търнов“. Двамата са категорични, че са взели всички нужни противоепидемични мерки, обектът е зареден с дезинфектанти и подлежи на постоянна поддръжка.

„Никополис ад Иструм е видял какви ли не пандемии, колко чуми са минали оттук през периода, който ние възстановяваме, даже не мога да изброя. И всички са били толкова страшни, че пред тях днешното минава просто за лека хрема“, допълва още Димитър.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *