1335 четения

18 май – Международен ден на музеите

Велико Търново – място, “гдето да се събират всички старини”

 

130 години от приемането на първия Закон за издирване на старините

 

Малцина знаят, че за чест на нашия град по време на Стамболовото управление (20 август 1887 – 19 май 1894 година) в качеството си на министър на Народното просвещение великотърновецът Георги Живков се заема с осъществяването на първия в страната Закон за издирване на старини и за спомагане на научни и книжовни предприятия. През 1890 година той заменя съществуващите дотогава временни правила в областта на прохождащото у нас музейно дело. Законът, известен в историята като “Живков”, остава в сила в продължение на десетилетия.

Ученици на посещение в крепостта „Царевец”, 1922 г.

Първият раздел на закона се отнася за издирване на старини (монети, паметници, статуи, гробници, оръжия, оръдия) и документи (ръкописи, стари печатни книги и пр.). Вторият дял се отнася до събиране и описване на словесни материали (песни, поговорки, гатанки, предания, разкази, обичаи и пр.). Третият дял засяга книжовните предприятия, т.е. националната литература, като държавата насърчава писателите в книжовната им дейност чрез помощи за издаване на различни съчинения, откупуване на книги и списания от авторите и др. Този закон залага трайна перспектива за изследване и опазване на националното културно богатство и за поощряване на книжовната и научната дейност. На практика чрез него за първи път държавата се обвързва с издирването, опазването и популяризирането на културно-историческото наследство и се ангажира с меценатски функции, а сумите, отпускани за книжнина и научни предприятия и за събиране и откупуване на старини, ежегодно растат.

Почти две десетилетия преди приемането на закона на 2 януари 1871 г. по инициатива на Тодор Шишков настоятелството на читалище “Надежда”, най-старата и авторитетна културна институция във Велико Търново, предлага на родолюбивите си членове “да се грижат за събиране на древности, тъй щото с времето да се състави един музей малък…”. Идеята по същество е обобщение на възникналите още през 40-те години на XIX век намерения на редица родолюбиви великотърновци да издирват и съхраняват старини, които да “напомнюват за величието и славата на България и нейната древна столица”.

Сградата за музей, библиотека и художествена галерия в строеж

Основаното на 18 март 1879 г. във Велико Търново Археологическо дружество, което е и първото в България, решава да направи града място, “гдето да се събират всички старини, запазени от разрушение, и по такъв начин старата столица, сама най-скъпа и интересна старина, да стане средище, център на археологическата наука”. Новооткритите археологически паметници “се приютяват” в дома на д-р Васил Берон (1824 – 1909 г.), но опустошителен пожар им нанася непоправими щети през 1901 година. Издирените по-късно находки се подреждат в помещение, разположено под училището на църквата “Св. Богородица”.

Първата музейна сбирка в старата столица е подредена през 1914 година. За целта е използван инвентарът на търновското Археологическо дружество, за което свидетелства Правилникът на читалище “Надежда”. Експонират се и находките, намерени при разкопки на църквата “Св. 40 мъченици”.

Между двете световни войни възниква идеята за строеж на собствено здание. На 21 юли 1940 година се полага основният камък на сградата за музей, библиотека и художествена галерия. Окръжният народен музей се премества в нея през 1954 година. И досега археологическата експозиция се помещава там. През разглеждания период родната къща на Петко Р. Славейков и Хаджиилиевата къща в Арбанаси стават музейни обекти.

През следващите десетилетия се изграждат нови експозиции, провеждат се интензивни археологически разкопки. За подема на музейното дело допринася създаденият през 1965 година Общонароден комитет за развитието на Велико Търново като исторически, културен и туристически град.

Днес в експозициите на Регионалния исторически музей – Велико Търново, жителите и многобройните гости на града могат да се докоснат до богатото и гордо минало на историческата и духовна столица на България и да се уверят от изложените оригинални документи, снимки и вещи, че и “ний сме дали нещо на света”, съвсем не е само красива фраза.

 

ЛЮБОПИТНО:

 

* През 1942 година по повод празника на града великотърновци апелират храмът “Св. 40 мъченици” да се превърне в национален мавзолей, “в място за всенародно поклонение пред паметта на заслужилите към българската история видни личности”.

* Преди повече от 30 години във Великотърновския окръг се намират пет държавни музея, седем музейни резервата, 15 музейни експозиции, 43 музейни и девет картинни сбирки, 1280 регистрирани паметника на културата.

Тодорка НЕДЕВА

Регионален исторически музей – Велико Търново

Един коментар за “18 май – Международен ден на музеите

  • 18.05.2020 в 15:48
    Permalink

    Много интересно! Хубаво е, че публикувате исторически материали! Така се чувстваме горди!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *