У нас

ВАС обяви за нищожна заповед на министъра на здравеопазването във връзка с карантинните мерки

ВАС обяви за нищожна заповед на министъра на здравеопазването от 26 март във връзка с карантинни мерки обявени в страната, съобщиха от пресцентъра на съда. Определението на съда може да се обжалва.
Делото е образувано по жалба на гражданин поставен при пристигането си в България под 14-дневна карантина. През това време той не е имал право да се върне на работното си място във Великобритания.
Въпросната заповед на министъра допуска изпълнението на няколко други заповеди. В съда са атакувани части от четири заповеди. Те предвиждат поставянето под карантина на лица пристигнали в страната от определени държави; събирането и посещението на повече от двама възрастни, както и продължаване на работа на стопанските обекти, при определени изисквания; условията за работа на водачи на тежкотоварни автомобили; както и заповедта, забраната за посещение на паркове и създаването на КПП-та с условия за преминаването им.
Според съда заповедта е нищожна, защото е издадена при липса на материална компетентност. По своето естество тя представлява разпореждане за предварително изпълнение на посочени в нея други заповеди, представляващи общи административни актове.
За министъра на здравеопазването липсват правомощия да се произнася по въпроса дали ще има предварително изпълнение на общи административни актове, тъй като това е предвидено директно в закона, посочва съдебния състав.

Източник: БТА

One thought on “ВАС обяви за нищожна заповед на министъра на здравеопазването във връзка с карантинните мерки

  • Тази карантина не струва нищо, ако се ангажира правителството с този ентусиазъм към шофьорите убийци по пътищата, където умрелите са много повече от Корона вирус щеше да постигне много добър ефект. За живеещите в чужбина и работещи там Българи е много жестоко да се преберат и да дадат свободното си време, безценно в стоене , заради карантината. Дайте шанс за нешо нормално, като например да си платим тест или иследване на кръвта.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *