4964 четения

Бум на ухапани от кърлежи във Велико Търново

САМО ЗА ПОСЛЕДНИТЕ НЯКОЛКО ДНИ ДЕСЕТКИ ПАЦИЕНТИ СА ПОТЪРСИЛИ МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ ЗАРАДИ УХАПВАНЕ ОТ КЪРЛЕЖ В СПЕШНОТО ОТДЕЛЕНИЕ на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, научи „Борба“. Лекарите са категорични, че е налице рязък скок на тези случаи. Здравните работници обясняват, че ухапването от кърлеж не е животозастрашаващо, но е препоръчително паразитът да бъде изваден до 48 часа. Затова съветват пациентите да се обръщат към личните си лекари, вместо да извиват опашки пред Спешно отделение. Това обаче е само препоръка и дошлите за помощ там няма да бъдат връщани.

Експертите твърдят, че ухапването не означава непременно, че човекът ще бъде заразен с лаймска болест или марсилска треска, на които са преносители паразитите. Единственият начин обаче да се установи дали е налице инфекция е кърлежът да бъде изследван в лаборатория, каквато има в Регионалната здравна инспекция в старата столица.

Оттам съветват след изваждането на кръвосмучещото да се наблюдава мястото на ухапване за зачервяване. Оцветяване в червено може се появи от 10 дни до месец по-късно. Ако е налице такова с диаметър поне 4 – 5 см, дори без сърбеж и затопляне на кожата, но има увеличени лимфни възли и грипоподобни симптоми, вероятно става дума за лаймска болест.

В случай че настъпи внезапно повишение на температурата, главоболие, болки в мускулите и ставите, тъмно петно на мястото на ухапването и дребен обрив по дланите и ходилата, то това издава наличие на марсилска треска.

ПО ДУМИТЕ НА ЧАВДАР БОРИСОВ, ДИРЕКТОР НА ДЕЗИНФЕКЦИОННАТА СТАНЦИЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, която извършва третирането на територията на общината срещу кърлежи и други паразити, категорично не става дума за нашествие от кръвосмучещи в парковете и зелените тревни площи в града.

„Преди три седмици направихме обработка срещу кърлежи. Всички паркове и общински зелени площи са обхванати. Бумът на ухапани вероятно е породен от среща с паразитите в гори и междублокови пространства, които не са наш ангажимент на работа“, заяви той.

Борисов обясни, че е извършено пръскане в някои детски градини и предстои такова в останалите, преди малчуганите да се върнат обратно в детските заведения.

„Използваме безвредни за човека препарати, като ги редуваме в годините, за да не се стигне до резистентност спрямо кърлежите“, подчерта директорът на Дезинфекционната станция.

До две – три седмици ще се третира и срещу комари.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *