258 четения

Настъпва слънчев минимум и всичко ще е наред

Слънчевият минимум настъпва и някои таблоиди побързаха да обявят, че и Слънцето е „под карантина“ и че Земята ще бъде застигната от необичайно време, глад и, по една или друга причина, от земетресения.

Спокойно. Нито едно от тези неща няма да се случат. Нищо от това, което в момента прави нашата звезда, няма да доведе до мразовито време, глад или земетресения. Докато ние, хората, преминаваме през наистина необичаен период, то за Слънцето соларният минимум е нещо съвсем обикновено.

Активността на Слънцето не е константна, а преминава през различни цикли на активност и затишие на всеки 11 години. Минимумът и максимумът се определят статистически на базата на средната активност през последните 12 месеца.

Според прогноза, направена през декември 2019-а, слънчевият минимум ще настъпи през април 2020 г. (плюс-минус шест месеца). Т.е. или вече нашата звезда преминава през този период или съвсем скоро той ще настъпи.

Слънчевият минимум ще сложи край на двадесет и четвъртия цикъл, отчитан от човечеството. Той бе наистина странен – един от най-слабите за последните 80 години. Прогнозата за предстоящия двадесет и пети е, че той ще е още по-слаб, като неговият пик ще е през юли 2025 г. Средно тогава можем да очакваме 115 слънчеви петна.

„Изглежда двадесет и четвъртия слънчев цикъл е към своя край – след едва 11 години. Продължителността му не е впечатляваща. Това, което е наистина изненадващо е, че цикълът се отличаваше с изключително слаба активност (много по-малко региони със слънчеви петна) в сравнение с предишните цикли – коментира д-р Дейвид Уилямс от Европейската космическа агенция. – През цялата космическа епоха Слънцето е имало изключително активни цикли. Затова е редно да се запитаме дали двадесет и четвъртият е изключение в исторически план или нормата? Така или иначе той поставя под въпрос нашите модели по отношение на невидимия интериор на Слънцето, където се генерира магнитното поле.“

Слънчевото петно представлява част от повърхността на Слънцето, чиято температура е значително по-ниска от тази на околните области. Разликата е причина „по-хладната“ област да изглежда тъмна на фона на обкръжаващата я фотосфера. Според настоящите научни представи, процесът на редуциране на обичайната конвекция (пренос на топлина) се дължи на образуването на аномални струи („туби“, с цилиндрична форма) от магнитно поле, 2500 пъти по-силно от земното.

Източник: obekti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!