61 четения

Петко Петков: „В нашия отбор имаме големи мъжкари, които разбират ситуацията и се влагат на сто процента в тренировките”

Часове след подновяването на подготовката старши треньорът на „Етър ВТ“ Петко Петков даде кратко интервю, свързано с тренировъчния процес. В разговора наставникът на „виолетовите“ коментира времето за подготовка, подновяването на мачовете без публика и проблемите, свързани с отсъствието на Станоев, Мартинович и Боджадж.

 

– Г-н Петков, започнахте подготовка, но изискванията на Медицинската комисия на БФС позволяват ли да е пълноценна?

– Футболистите бяха извън терена два месеца, което е много дълъг период. Разбира се, те се готвеха индивидуално, но най-много им липсва футболната кондиция. Длъжни сме да се съобразяваме с изискванията на Футболния съюз. Започнахме от 15 май подготовка при спазване на всички правила. Стадионът е затворен за странични хора, футболистите влизат само през предназначени места, съблекалните не се ползват. Тренират на малки групи с по един треньор. Надявам се всичко да върви нормално и да успеем да се подготвим за първия мач. Истината е, че всички сме в ситуация, която никога досега не ни се е случвала – да се справяме с такава пандемия.

– Казахте, че три седмици не са достатъчни, за да влезе отборът в необходимата форма?

– Единственото успокояващо е, че всички клубове сме в еднакво положение. Според мен обаче това време е абсолютно недостатъчно, за да се подготви отборът оптимално Не съм от хората, които обичат да се оплакват, но имаме отсъстващи основни играчи. Знаете, че Красимир Станоев е с положителна проба, той е прекарал заболяването и в момента няма никакви симптоми, но е спрян да не тренира 28 дни. Подобна е ситуацията с Дино Мартинович, който пристигна от Словения, но е в 14-дневна карантина. Неприятна е ситуацията и с Боджадж, който в момента е под карантина в Англия до 20 май, след което се завръща в България, но и тук трябва да изкара две седмици вкъщи. Така сме лишени от трима основни футболисти още преди да започнем подготовката.

– Със сигурност няма как да натрупате игрова практика, при положение че време за контроли няма?

– Хората, които са във футбола, са наясно, че най-много липсва игровата практика. Пълната група има право да тренира само една седмица преди старта, което е изключително малко, но се съобразяваме със ситуацията. От друга страна, сме радостни, че все пак ще се поднови първенството и ще се играе футбол – нещо, което искаме всички. Но просто ще си повторя думите, че ни чака много тежък сезон.

– При това без публиката по трибуните?

– Подкрепата ще ни липсва. Това е 12-ият ни играч, от който имаме необходимост. „Етър” има много вярна публика, която е винаги зад отбора навсякъде – и в гостуванията, и в домакинските срещи. Според мен е странно решение да няма публика. Моловете отварят в затворени пространства, всички вече виждаме колко хора се струпват по улиците… Явно е, че на хората им писна от карантината, а в България не ходят чак толкова много хора на мач и можеше да се намери вариант с отваряне на сектори. Но в цял свят взеха това решение и може би нашето правителство се съобразява с това.

– През паузата имаше информации за финансови проблеми в клуба. Наложи ви се да заемете позиция и да говорите по темата. Сега наред ли са нещата?

– На нас ни помага Общината, която полага големи усилия за издръжката на футбола във Велико Търново от години. Поздравявам ги за това, но ситуацията наистина е трудна. Знаете, че парите идват от бизнеса, а той е в тежко състояние, което затруднява плащанията и те се забавят. Но искам да кажа, че в нашия отбор имаме големи мъжкари, които разбират ситуацията и се влагат на сто процента в тренировките, и съм сигурен, че ще дадат всичко от себе си в мачовете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *