902 четения

Международната Лайънс фондация дари на търновското инфекциозно отделение висококачествени защитни облекла и предпазни средства

МЕЖДУНАРОДНАТА ЛАЙЪНС ФОНДАЦИЯ – LCIF (LIONS CLUBS INTERNATIONAL FOUNDATION), ПОДКРЕПИ МЕДИЦИТЕ ОТ ОТДЕЛЕНИЕТО ПО ИНФЕКЦИОЗНИ БОЛЕСТИ в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ с дарение, което да им помогне в борбата с коронавируса. Здравните работници получиха висококачествени защитни облекла и лични предпазни средства. Жестът бе реализиран посредством Асоциацията на Лайънс клубовете „Дистрикт 130 – България“, а в сряда представители на Лайънс клуб „Велико Търново“, Лайънс клуб „Велико Търново – Арбанаси“ и Лайънс клуб „Велико Търново – Царевец“, лично връчиха дарението на д-р Мая Попова и д-р Константин Рашков, началник на инфекциозното отделение.

За работещите в него бяха предоставени 12 гащеризона, 12 предпазни шлема, 30 маски и 50 чифта латексови ръкавици.

Гащеризоните са изработени от специален плат, осигуряващ най-високо ниво на защита и употреба до 50 пъти след изпиране. Те са с европейски сертификати за качество, произведени от фирма „МАК“ АД – Габрово.

Лицевите щитове пък са направени от плътен поликарбонат с изключителна здравина и еластичност и висококачествена рамка от неръждаема стомана, позволяващи термична дезинфекция до 121 градуса в автоклав и могат да се носят с очила и маска.

„Тези изделия вероятно няма да помогнат решително във вашата работа, но дарението ни е знак на уважение и благодарност към вас и усилията, които полагате, защото отговорността за здравето на хората е във вашите ръце. Оценяваме труда ви и продължавайте толкова успешно да отстоявате първата линия в борбата срещу коронавируса“, заяви президентът на Лайънс клуб „Велико Търново – Арбанаси“ Веселин Георгиев.

„За първи път получаваме дарение от Международната организация на Лайънс клубовете. Трогнати сме от жеста. Благодарим сърдечно. За нас то е с голямо значение, не толкова във финансово измерение, колкото в морално. Щастливи сме, че имаме подкрепата на хора, които мислят за благото на обществото“, отвърна д-р Рашков.

Д-р Попова пък допълни, че местните Лайънс клубове преди време са подпомогнали ремонта в отделението.

Идентична инициатива бе осъществена в още 21 града в България.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *