305 четения

Марисвет от Полски Тръмбеш пя онлайн на руски фестивал

С емблематичната песен „Журавли” седмокласничката Mарисвет-Лидия Тодорова участва в Руския онлайн фестивал „Спасибо за победу”, посветен на 75 г. от победата на Великата отечествена война

 

Марисвет беше единствената участничка във възрастовата група от 4 до 14 г. от България в „Спасибо за победу” – най-мащабното мероприятие, организирано от руска телевизия.

В конкурса участваха над 60 000 участници от 60 държави, а онлайн фестивалът се транслираше по телеканал „Победа”.

Преди дни Марисвет за участието си получи и своята награда – паметен диплом от телевизия „Победа” в Москва. Такива са получили и всички участници, защото фестивалът не е имал конкурсен характер. Момичето пее руски песни от малко, тъй като има руски корен чрез баба си Светлана, участва във всички мероприятия в Полски Тръмбеш и печели награди. По време на гостуването на лидера на БСП в края на миналата година за честване на 100 г. от създаване на партийната структура в града Марисвет изпя пред препълнената зала „Една българска роза”.

Изпълнение на българчето е звучало на 9 май и по радиото в северния град Мурманск, където през май м. г. момичето и неговата баба заедно с общински служител от Полски Тръмбеш бяха специални гости на Международния фестивал „Ворота солнца”.

Когато миналата година през април руският поход „Славянски ход” мина през Полски Тръмбеш, бабата на Марисвет – Светлана Неманова, която е рускиня, разказва за свой роднина, загинал по време на Втората световна война, за когото не знаят дори дали има гроб. После получава информация, че има дори паметник на Михаил Кузмин в Мурманск. Светлана получава покана да отиде на място и да види гроба на своя роднина. Тогава – миналия май, тя и внучката й Марисвет направиха най-дългото пътешествие в живота си и заедно с Николина Генова, началник на културния отдел в Община Полски Тръмбеш, бяха посрещнати в Мурманск като скъпи гости.

Всички разходи при престоя и обиколката на трите българки бяха поети от организаторите на Фестивала на славянската култура „Вората солнца”.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *