41 четения

Отлагат подновяването на хандбалните първенства в елита за септември

Прекъснатият заради пандемията от коронавирус сезон в първенствата на България по хандбал се очаква да бъде доигран през септември, информира президентът на великотърновския клуб „Етър – 64“ Атанас Атанасов.

Окончателното решение ще вземе Управителният съвет на Българската федерация по хандбал на заседание на 30 май. Форматът на шампионатите ще бъде променен, като титлите при мъжете и при жените ще бъдат решени с финални четворки на директни елиминации в един уикенд, а не с полуфинални и финални серии с определяне на победителите в 2 от 3 мача.

Ситуацията при жените е по-ясна, тъй като до края на редовния сезон остава да се доиграят още четири срещи, което може да стане в рамките на седмица. След това първите четири отбора в класирането да определят шампиона и медалистите в още четири срещи (полуфинали, мач за третото място и финал) в една зала в рамките на един уикенд. Идеята е сезонът при жените да стартира около средата на септември и да се довърши до края на месеца, а след седмица пауза да започне и кампания 2020/2021. Етърки са втори във временното класиране при жените, на пет точки след лидера „Бъки“. Маги Христова е седма в подреждането на голмайсторките.

По-сложно е положението при мъжете, където остава да се изиграят общо шест срещи от редовния сезон, финалната четворка в шампионата, както и финалната четворка в турнира за купата на България. Поради тази причина се очаква мъжкият шампионат да бъде подновен още в началото на септември, за да може да приключи също до края на месеца. Горнооряховският „Локомотив“ е шести в класирането на елитната група, Михаел Иванов и Николай Генов са в топ 10 на стрелците.

Хандбалните клубове планират да рестартират подготовка през август. Има и вариант за прекратяване на сезоните и обявяване на временното класиране за крайно, но той е малко вероятен, тъй като е необходимо пълно единодушие на участващите отбори, а има няколко клуба, които искат кампанията да бъде довършена.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *