В търновската болница спасиха майката на Влади Въргала

ЛЕКАРИ ОТ МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“ СПАСИХА МАЙКАТА НА ИЗВЕСТНИЯ БЪЛГАРСКИ АКТЬОР И РЕЖИСЬОР ВЛАДИ ВЪРГАЛА. 78-годишната жена получила исхемичен инсулт, приложен й е модерен метод, утвърден като стандарт в лечението на мозъчни удари, и към момента не е с опасност за живота.

Пациентката е приета в болницата в петък. Преди време тя се сдобила с имот в близко село до Велико Търново, а в злополучния ден й прилошало, докато работела в градината. Докарана е в Спешно отделение в съзнание, а медиците успели да извършат своевременно необходимите изследвания, свързани с оценка на неврологичния й статус. Това дало шанс да бъде приложен методът „Интравенозна тромболиза”.

Способът представлява вливане на система със специален препарат, разграждащ образувалия се в мозъчния съд тромб, и по този начин настъпва възстановяване на нормалното кръвоснабдяване на мозъка. След интервенцията 78-годишната жена е настанена в реанимация, а по-късно преведена в Интензивния кардиологичен сектор на Отделението по сърдечносъдови болести.

МАЙКАТА НА АКТЬОРА ще продължи възстановяването си в болницата поне още седмица. След дехоспитализиране обаче ще се наложи интензивна и продължителна рехабилитация.

В МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“ ОТ НЯКОЛКО ГОДИНИ ПРИЛАГАТ ТРОМБОЛИЗАТА И МЕХАНИЧНАТА ТРОМБЕКТОМИЯ, които са най-съвременните методи за лечение на исхемичен инсулт. Процедурите дават пълни шансове за възстановяване на пациентите, получили мозъчен удар, и минимизират шанса за инвалидизация. Тези интервенции обаче могат да се реализират само в рамките на т.нар. терапевтичен прозорец – до 4 часа и половина след началото на симптомите при тромболизата и до 6 часа за тромбектомията. Най-ефикасни са до 60 минути след проявата на признаците на мозъчния удар. Затова и лекарите препоръчват хората да следят дали при техните близки са настъпили изведнъж говорни нарушения, пареза на крайници и изкривяване на лицето – асиметрична усмивка.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *