Детските градини в старата столица отварят, но ще работят със строги правила заради безопасността на децата

Няма да се изискват задължителни медицински бележки, но всяка сутрин ще се мери температурата

 

СТРОГИ ПРАВИЛА ЗАРАДИ ЗАПЛАХАТА ОТ COVID-19 ЩЕ РЕГУЛИРАТ РАБОТАТА В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ В ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Забавачките отварят врати отново на 26 май и няма да има ограничения в приемането на децата или пък график, по който малчуганите да посещават заниманията. Педагозите в системата обаче призовават семействата, където има възрастни хора, които могат да се грижат за децата, да задържат децата вкъщи.

„61 деца ще приемем ние в първия работен ден след двумесечната социална изолация и тази цифра не е окончателна, защото до 26 май все пак има още няколко дни. Децата тръгват на детска градина, без да се изискват от тях задължителните медицински бележки. Такива са нужни само за малчуганите с хронични заболявания и децата със специални образователни потребности“, коментира директорът на детска градина „Соня“ Жаклин Павлова. И уточнява, че тя и колегите й са поддържали хигиената във всички помещения на сградата дори и през двата месеца, в които детската градина е била затворена за децата.

От 7 до 9 часа е времето, в което родителите могат да оставят децата си в забавачката. На входа ще ги посреща медицинската сестра, която ще мери температурата на хлапетата и ще наблюдава за обезпокоителни симптоми. Ако медицинското лице се усъмни в здравето на някое дете, има право да го върне вкъщи до пълното му излекуване. Ако през деня дете прояви признаци на заболяването, тогава директорът на детската градина е длъжен да уведоми РЗИ и родителите. До пристигането на служителите на РЗИ детето трябва да бъде изолирано в специално подредена за целта стая и да му бъде поставена маска.

„На този етап всяка сутрин ще мерим температурата. Съзнавам, че приемането на децата така ще става по-бавно, но се надявам родителите да проявят разбиране. Освен това те самите ще са длъжни да спазват дистанцията от метър и половина помежду си, докато изчакват детето им да влезе. Възрастните няма да имат достъп дори до коридора на детската градина и всичко това е за безопасността на децата“, коментира още Павлова.

Родителите ще трябва да подпишат декларация, че приемат новите правила в детската градина и ще ги спазват. Освен това трябва да декларират еднократно, че не им е известно детето им да е било в контакт със заразно болен и няма симптоми на коронавирус.

В ДЕТСКАТА ГРАДИНА ХЛАПЕТАТА НЯМА ДА НОСЯТ МАСКИ. ПЕРСОНАЛЪТ ЩЕ БЪДЕ СЪС ЗАЩИТНИ ШЛЕМОВЕ, обяснява Жаклин Павлова и допълва, че според нея и колегите й шлемовете са по-удачният вариант от маските, защото пазят по-добре и защото лицето на учителката ще се вижда изцяло. Маските плашат децата, а и затрудняват работата. „Няма как да спазим изискването за метър и половина дистанция нито между децата, нито пък между персонала и децата в групата. Ще ограничим обаче контактите между групите. Децата от отделните групи няма да общуват помежду си, същото важи и за учителите от отделните групи. Физическа дистанция ще има и между персонала и родителите. Всички родителски срещи ще стават в социалните мрежи и дистанционно.

Четири пъти през деня ще бъдат дезинфектирани всички помещения в детската градина. Персоналът ще се грижи хлапетата да си мият редовно ръцете. Всички плюшени играчки ще бъдат прибрани на този етап и децата ще играят само с пластмасовите, които подлежат на лесна дезинфекция. „Времето позволява децата да са постоянно навън и ние ще се възползваме от това. На двора също ще организираме игрите им така, че отделните групи да не контактуват помежду си“, уточнява г-жа Павлова.

Занятия децата няма да имат, освен занимания по рисуване, апликиране и спорт. Учителите ще работят допълнително само с най-големите, тези, които на 15 септември ще тръгнат в първи клас. Изискването е лично от министъра на образованието, за да може бъдещите първокласници да наваксат пропуснатото през тези два месеца, въпреки че занятията и за тях не са прекъсвали и учителите са работили с групите онлайн.

До 31 май ще бъдат готови удостоверенията на децата, които завършват предучилищната група, за да може родителите да ги запишат в първи клас. Жаклин Павлова признава, че не се е отказала от идеята да организира тържествено изпращане на най-големите, макар и то да е отложено във времето.

Няма да прекъсва работата и по записването на най-малките. На 1 юни ще е готов списъкът с приетите в първа група и родителите ще имат две седмици срок, в който да запишат децата си. Тази година в детска градина „Соня“ са приети 32 деца за първа група.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *