6425 четения

Новото кръгово кръстовище на южния вход на Велико Търново е на дневен ред

Канят три фирми да го правят след забавянето на поръчката заради извънредното положение

 

ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЗАПОЧВА ПРОЦЕДУРА С ДИРЕКТНИ ПОКАНИ КЪМ ТРИ СПЕЦИАЛИЗИРАНИ ФИРМИ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА НОВО КРЪГОВО КРЪСТОВИЩЕ НА ЮЖНИЯ ВХОД на старата столица, което ще осъществява и връзката с шест вътрешни и главни улици, информира главният инженер на града Динко Кечев. Възловото пътно съоръжение, което ще е разположено на входа на бъдещия градски център в Старото военно училище, трябва да реши проблема с тапите в тази зона, преодолявайки сложната в момента организация на движение. Изграждането се забави и заради стопираните обществени поръчки в ситуацията на извънредно положение заради коронавируса. Коригиран е и първоначалният проект, като е спазен силуетът на кръговото, но то е „изместено“ в източна посока, към настоящата ул. „Христо Ботев“, за да се преодолее големият наклон, обясниха експертите. Налично е и финансирането от малко над 400 хил. лв.

КЪМ ШЕСТ ОСНОВНИ ГРАДСКИ УЛИЦИ ЩЕ БЪДЕ ТРАНСПОРТНАТА ВРЪЗКА, КОЯТО ОСИГУРЯВА НОВОТО КРЪГОВО КРЪСТОВИЩЕ В ЮЖНАТА ЧАСТ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО пред Старото военно училище. При препроектирането на напречните профили са се спазили изискванията на нормите за проектиране на пътища, като в правите пътни участъци да бъдат с двустранен напречен наклон в границите от 2,0 до 2,5%, какъвто е и случаят тук. Де факто новото кръстовище на южния вход на града ще осигурява връзка с шест основни улици, сред които “Христо Ботев“, „Седми юли“ и „Бачо Киро“, “Цар Тодор Светослав“, пл. “Марно поле“, както и отсечките към бъдещия градски център на града, планиран в бившето Военно училище.

Досега тук организацията на трафика бе доста сложна, като за налагане на правила се разчиташе предимно на знаци и маркировка, но новият проект удовлетворява интереса както на шофьорите, така и на пешеходците. Предвидени са специални настилки от т.нар. тактилни плочи, които са релефни и не позволяват подхлъзване, а отделно служат и за ориентация на незрящи. Средствата отиват и за пълна подмяна на бордюри, тротоари, оформяне на паркоместа и подходи, както и за озеленяване и художествено оформление на кръговото кръстовище. Все още се обмисля дали в центъра му да бъде поставено произведение на изкуството с художествено осветление. В района е предвидено и поставянето на над 6 хил. кв. метра нов асфалт, хармонизиране на направленията и съоръженията за отводняване.

Стилян НАЙДЕНОВ

2 коментара за “Новото кръгово кръстовище на южния вход на Велико Търново е на дневен ред

 • 21.05.2020 в 18:00
  Permalink

  Ще е голяма грешка ако това кръгово кръстовище не се измести с половината си размер на изток… Също така ще е по-добре ако му се увеличи радиуса.

  Отговор
 • 24.05.2020 в 12:13
  Permalink

  Ще бъде много хубаво ако започнете едновременно да строите и Новият център. Чакахме дълго , дълго незнаем защо още се бави? А и Пписовските завои , колко се изприказва за тях. Дано стане. Градът ни заслужава да бъде безупречен.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *