Общество

Патронажната грижа помага на близо 300 великотърновци

Ежедневно се доставят лекарства, необходими храни и стоки на уязвими хора

Близо 300 великотърновци получават ежедневна подкрепа чрез проекта „Патронажната грижа за възрастни хора и лица с увреждания, който Общината реализира по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020. Помощта за хората, които попадат в рисковите групи за заразяване с коронавируса Sars-Cov-2, е логистична и е няколко насоки: доставка на лекарства, храни и стоки от първа необходимост, плащане на битови сметки, заявяване на неотложни административни услуги.
Логистиката и транспортът са безплатни, а самите услуги се извършват със средства на потребителите.
Заявките се приемат от оператори в център за обаждания всеки работен ден от 8,30 до 12,30 и 13,00 до 17,00 ч. на телефон 062/619220. Остават активни и линиите, които бяха ползвани в общинския колцентър по време на извънредното положение.
В рисковите групи за заболяването, причинено от Covid-19, попадат следните групи: хора на възраст над 65 години с ограничения или невъзможност за самообслужване, хора с хронични заболявания или увреждания, както и техните семейства, лица под карантина, самотни родители с едно или повече деца на възраст до 12 години, самотноживеещи.
Проектните дейности са със срок до 31 декември 2020 г.
Към днешна дата по проекта за патронажна грижа са назначени 34 социални асистенти, подпомагащи жители на 22 населени места от общината, както и шофьор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *