4521 четения

63-годишен мъж от Г. Оряховица е новият заболял от коронавирус в областта

ПОЛОЖИТЕЛНА ПРОБА ЗА КОРОНАВИРУС Е ДАЛ 63-ГОДИШЕН МЪЖ ОТ ГОРНА ОРЯХОВИЦА. Той обаче се лекува в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ вместо в родния си град и към момента състоянието му е средно тежко. Пациентът е приет в стационара във вторник, като преди това е бил в домашна карантина заради прибиране от Нидерландия. Вкъщи обаче се почувствал зле, започнала кашлица и други симптоми и това наложило да бъде хоспитализиран.

Направените изследвания доказали, че е развил пневмония. Горнооряховецът е настанен в специализираното отделение за лечение на COVID-19. Установени и карантинирани са контактните му лица, съобщиха от Регионалната здравна инспекция във Велико Търново.

Междувременно от по-рано диагностицираните пациенти двама са на лечение в инфекциозното отделение на МБАЛ „Св. Иван Рилски“. Десет заболели пък са на домашно лечение, наблюдавани от личния лекар и с готовност веднага да бъдат приети в болница, в случай че се влошат.

Други 10 души пък са успели да се излекуват напълно от заболяването, а това е доказано с по два отрицателни PSR теста.

Жертвите на коронавируса в региона досега са четири – двама мъже от община Павликени, мъж от Горна Оряховица и жена от Велко Търново.

Поставените под задължителна 14-дневна карантина заради контакт с болен или завръщане от чужбина са 1068, а мярката е изтекла за 2885 души. За спазването на ограничението следят органите на реда и служители на РЗИ, които няколко пъти дневно проверяват лицата дали са на посочения адрес.

Изследвани за COVID – 19 са общо 194 души от персонала на осем институции за предоставяне на социални услуги на територията на областта. Управителите им своевременно са информирани за резултатите от проведените тестове, които са отрицателни.

ЗАСЕГНАТИТЕ ОБЩИНИ ДО МОМЕНТА СА ВЕЛИКО ТЪРНОВО, ГОРНА ОРЯХОВИЦА, ЛЯСКОВЕЦ, ПАВЛИКЕНИ И ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ.

Лабораторно доказаните случаи на коронавирус в България са 2331, като само за изминалото денонощие са били диагностицирани 39, оповести в четвъртък сутринта генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на Националния оперативен щаб за борба с COVID-19. В болнични условия са 287 души, а в интензивни отделения – 31. Единадесет процента от инфектираните са медицински работници. Починалите са 120, а излекуваните – 727.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!