3006 четения

Шефката на търновската реанимация участва в изготвянето на документ за трансплантации по време на пандемия

Д-Р СИБИЛА МАРИНОВА, КОЯТО Е КООРДИНАТОР ПО ДОНОРСТВО ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО и началник на Отделението по реанимация в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, е оказала съдействие в изготвянето на „Протокол за поведение в условията на пандемия от COVID-19 при органно донорство и трансплантация“. За създаването на документа е бил ангажиран експертният съвет по медицинската дейност “Трансплантология” начело с проф. д-р Никола Владов.

Протоколът е съгласуван и одобрен от директора на дирекция „Медицински дейности“ в Министерството на здравеопазването д-р Ивиан Бенишев.

Заради пандемията трансплантациите бяха преустановени не само у нас, но и в световен мащаб, тъй като чакащите за присаждане на органи са податливи на инфекции в резултат на терапията, която им се прилага за потискане на имунитета.

В протокола се препоръчва органната трансплантация да се извършва съгласно утвърдените правила и медицински стандарти, като се предприемат допълнителни мерки. За целта трябва ясно да се дефинира отношението полза – риск, да се осигури безопасност на реципиентите и на живите донори, а също и на медицинските екипи. Необходимо е също „безкомпромисно спазване на правилата за хигиена, противоепидемичните мерки и препоръките на здравните власти”.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!