76 четения

Великотърновец е единственият българин във френското хандбално първенство

След девет години във „Вернуйе“ Светлин Димитров облича екипа на „Шартър“

 

Един от най-силните великотърновски хандбалисти – Светлин Димитров, ще продължи кариерата си в тима на френския „Шартър“. След девет сезона в третодивизионния „Вернуйе“, който се намира в покрайнините на Париж, един от лидерите на националния ни отбор по хандбал сменя клубната си принадлежност. Новината бе съобщена от френския вестник „Л’Еко Републикен“.

„Шартър“ стана шампион във Втора дивизия през миналия сезон и с бюджет от 3,5 млн. евро успя да си гарантира оставането в елита на Франция, като стигна до полуфиналите в турнира за Купата на страната. Първоначално Димитров ще играе за дублиращия, но при добро представяне може да бъде повикан и в първия отбор.

„Всичко стана случайно, треньорът на втория отбор ми се обади с предложение, с обяснение какви са целите за следващите години. Градът се намира на 30 км от моя град и реших да променя малко нещата, защото вече девет сезона играя във „Вернуйе“ и просто бях изгубил мотивация.

Имах нужда да изляза от зоната си на комфорт и да намеря ново предизвикателство в клуб като “Шартър“, който ме иска от известно време“, коментира Димитров, който вкарва средно по 5 гола на мач. Той ще играе заедно с младите надежди на клуба, които имат нужда от подкрепата на опитен състезател.

„Първенствата на Франция и Германия за мен са най-силните в света, но не отивам в клуба с цел да търся място в първия отбор, защото съм на 29 години. Но все пак ще се раздам от сърце и ако дойде предложение, ще бъде супер. Към днешна дата аз съм единственият българин в първенствата на Франция. Преди години имаше едно друго момче, но той отиде в Норвегия. Знам, че в Първа лига са играли Румен Мляков – пивот, който спря хандбала преди няколко години. Знам, че беше доста добър защитник, важен играч за защитата на Билие. Другият, който е играл в Първа лига – Илиян Василев, бивш вратар“, разказва още Светлин Димитров.

Той започва да тренира, когато е на 7 години, запалва се от по-големия си брат, който също е бивш хандбалист. Юноша на великотърновския клуб „Боляри“, който постигна сериозни успехи под ръководството на Румен Трифонов. Поколението на Димитров бе изключително силно, водещо сред школите у нас. Момчетата бяха ученици основно в СУ „Ем. Станев“. По-късно Димитров стана шампион за мъже с „Добруджа“ (Добрич). Във Франция замина със съдействието на Биляна Василева, бивша състезателка на женския тим на „Етър – 64“.

Преди две години Светлин се класира на пето място с българския национален отбор по хандбал на II Men’s Emerging Nations Championship, чиито домакини бяха Велико Търново и Габрово. Стана и голмайстор на първенството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *