53 четения

Индийска фирма разработва електроуреди, захранвани от биологичен отпадък

Мотивирана от желанието да помогне на индийските земеделци, които нямат достъп до електричество, компанията „Ню Лийф Дайнамик текнолоджис“ от Делхи създаде хладилник, който се захранва от биологичен отпадък от фермите, съобщи фондация Томсън Ройтерс.
Компанията спечели и грант, за да приложи същата технология в уред, който може да произвежда до 1000 кг лед на ден. Подобни иновативни технологии с ниски въглеродни емисии могат да осигурят така нужното охлаждане за около два милиарда души, които живеят в райони без гарантиран източник на енергия или не могат да си позволят традиционните продукти, казва Лари Бентли от „Инженери без граници САЩ“.
Неправителствената организация организира конкурс за енергийно-ефективни и евтини охладителни системи, подходящи за развиващите се страни.
Такива успешни технологии могат да облекчат много живота на бедните хора от Индия до Мали, като осигуряват нужното охлаждане на храната, на лекарствата и на хората в периода на глобално затопляне, пояснява Бентли.
Неотдавнашно проучване на Колумбийския университет в Ню Йорк прогнозира за предстоящи тежки горещини в целия свят, които ще застрашат живота на милиони хора и икономиките на места, където ще стане фатално опасно да се работи на открито. За да се оцелява в такива условия ще е нужно адаптиране на сградите с осигуряване на сянка и охлаждане, намаляване на работата на открито в най-горещите часове. Но бедните хора не могат да си позволят да спрат да работят, нито могат да си позволят да си купуват климатици, които използват двадесет пъти повече енергия от вентилаторите и оказват влияние върху климатичните промени.
Повишаването на температурите означава, че свежите храни ще се развалят по-бързо и това ще удари по приходите на малките производители.
Юлиан Кругер от германския стартъп „Солар Кулинг Енджиниъринг“ казва, че на кенийското крайбрежие токът спира до пет пъти дневно и дребните производители, които продават мляко или пък рибарите „имат огромен проблем“. Компанията също печели грант като „Ню Лийф“ за разработвания уред за производство на лед с размер на малък куфар, който работи със слънчева енергия и може да произведе до 120 кг лед дневно.
Победителите в конкурса, в който се включили над 40 компании, ще използват грантовете от около 40 000 долара, за да се снабдят с компоненти и да развият технологиите си, което ще им позволи да завършат продуктите си в рамките на няколко месеца вместо за година или две.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!