3791 четения

Осъден лихвар напът да спаси имоти за над 700 000 лв. от конфискация

Комисията за антикорупция засега губи в съда, трябва да плати 26 244 лева за адвокат на мъжа

 

ОСЪДЕН ПРЕДИ ШЕСТ ГОДИНИ НА ТРИ ГОДИНИ УСЛОВНО И 3000 ЛВ. ГЛОБА лихвар от Горна Оряховица може да се размине с конфискация в полза на държавата на палати и парични влогове за над 700 000 лв. След години умуване и куп експертизи едва в края на 2019 г. Великотърновският окръжен съд е отхвърлил иска на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), известна като Комисия за антикорупция, която сега управлява бившият главен прокурор Сотир Цацаров. Ако това решение влезе в сила, държавата ще трябва да плати на лихваря Д. М. 26 244 лева само за адвокатски хонорар.

ДЕЛОТО ПО ИСКА НА КОМИСИЯТА Е БИЛО ОБРАЗУВАНО ОЩЕ ПРЕЗ 2017 Г. СРЕЩУ Д. М. И ЖЕНА МУ А. П. Искането за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество е било с обща стойност 723 985 лева, но после сумата е намалена на 708 031 лв. Конфискацията касае няколко парцела в различни села на община Горна Оряховица и община Лясковец и парични влогове, както и няколко готови апартамента, различни суми, раздавани назаем, депозити в евро и т.н.

САГАТА НА ТОВА РАЗСЛЕДВАНЕ ВСЪЩНОСТ Е ЗАПОЧНАЛА ОЩЕ ПРЕЗ 2011 Г. С АКЦИЯ СРЕЩУ ЛИХВАРЯ ОТ ОРГАНИТЕ НА МВР.

Мъжът е привлечен като обвиняем през февруари 2014 г. и е обвинен, че от май 2001 г. до януари 2009 г. в Горна Оряховица е раздавал пари срещу лихви и е получил неправомерни доходи от 44 094 лв. чрез раздадени 14 незаконни кредита.

В края на 2014 г. лихварят се признава за виновен и прави споразумение с прокуратурата, което има силата на влязла в сила присъда – 3 г. условно и 3000 лв. глоба. После го погва КПКОНПИ. Адвокатът на Д. М. е посочил по време на делото пред ВТОС, че при започване на проверката клиентът му е на 63 години, с над 30 години трудова дейност и имал законни доходи от нея. Още в средата на 90-те години на миналия век той имал имущество, което продавал, и така стартирал законен бизнес. Окръжният съд е уважил исканията за защитата на Д. М. и заради това е отхвърлил иска на комисията. Така най-вероятно мъжът ще си остане с условната присъда и глобата отпреди шест години, ако Апелативният съд не реши друго.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!