4748 четения

Започна работа по новото кръстовище за 1 млн. лв. на западния вход на Велико Търново

„Пътища и мостове“ – Варна, и „Инжконсултпроект“ правят пътните връзки на „Беляковско шосе“, ще има нови светофари и система за видеонаблюдение

 

ЕКИПИ НА КОНСОРЦИУМА „ДЗЗД ТЪРНОВО 2019“ ВЕЧЕ СА НА ТЕРЕН ЗА ИЗГОТВЯНЕ НА РАБОТНО ПРОЕКТИРАНЕ И ПОДГОТОВКА НА СТРОИТЕЛСТВОТО НА НОВОТО КРЪСТОВИЩЕ на западния вход на Велико Търново. Със заповед на кмета Даниел Панов обектът е възложен на обединението между варненската компания „Пътища и мостове“ и „Инжконсултпроект“. Обществената поръчка на стойност близо 1 млн. лв. с ДДС бе реализирана по време на извънредното положение. Финансирането е по проект „Интегриран градски транспорт на град Велико Търново”, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж” 2014 – 2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Парите отиват за пълна реконструкция на сега съществуващото кръстовище и нова организация на движението, която обхваща района на ул. „Беляковско шосе“, ул. „България“, ул. „Полтава“, ул. „Освобождение“ и ул. „Краков“. Уширение на платната, подмяна на маркировката, отводняването и доста други нови елементи по пътното съоръжение предвижда проектът. Ще има финансиране за 1975 метра нови бордюри, над 420 тона асфалт, нови светофари и система за видеонаблюдение.

Един от съществените моменти е, че пътуващите практически ще попадат в „улеи“, които ще ги насочват към различните посоки, ще бъдат поставени светофари и няма да има нерегламентирано и рисково преминаване от една лента в друга, както е в момента. „Улеите“ са предвидени най-вече в района на „Беляковско шосе“, по направленията на улиците „П. Яворов“ и „Освобождение“. За идващите откъм „МЕТРО“ преди пресечката на улиците „Полтава“ и „Краков“ е предвиден нов светофар. Целта е да се предотврати тапата, която тук е ежедневие в началото и в края на работния ден, когато и трафикът е най-силен. В последния момент е отпаднала идеята за малко кръгово кръстовище пред бензиностанция „Петрол“ заради липса на място.

В момента се подготвя и строителният план, както и временната организация за движение. Обектът ще бъде изпълняват поетапно с частично затваряне, за да не бъде блокиран трафикът на града, който в основната си част минава именно оттук.

Стилян НАЙДЕНОВ

Един коментар за “Започна работа по новото кръстовище за 1 млн. лв. на западния вход на Велико Търново

  • 22.05.2020 в 14:27
    Permalink

    А нещо за надлеза в кв.Чолаковци? Ще се ремонтираше през март,а вече и май свършва и нищо не се случва. Или ще го ремонтират следващата година предизборно?!?

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *