Велико Търново с висока оценка в изследване на Европейската комисия

 

Старата столица е най-добре класираният български град в категорията „Реални възможности“ и раздел „Човешки ресурси и образование“, като оставя след себе си София, Варна и Пловдив

 

 

В НАВЕЧЕРИЕТО НА ДЕНЯ НА БЪЛГАРСКАТА ПРОСВЕТА, КУЛТУРА И ПИСМЕНОСТ – 24 МАЙ, ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПОЛУЧИ ВИСОКА ОЦЕНКА В ИЗСЛЕДВАНЕ НА ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ, обхващащо възможностите за културен и творчески живот, образование и човешки ресурси, съобщават от местното кметство.

По рейтинг Велико Търново е най-добре класираният български град в категорията „Реални възможности“ и раздел „Човешки ресурси и образование“ – 21-во място от общо 79 оценени града в цяла Европа, с население от 50 000 до 250 000 жители. По тези показатели Велико Търново изпреварва другите три български града, оценявани в класацията – София, Варна и Пловдив.

С най-висок индекс от българските градове Велико Търново е и за жизненост на културата и изкуствата – както по оценката за забележителности, културни средища и събития, така и за приобщаването на населението към културния живот и атрактивността му.

Проучването е публикувано на адрес: https://composite-indicators.jrc.ec.europa.eu/cultural-creative-cities-monitor/countries/bg?fbclid=IwAR3GtYTE0W7QUo89Ew7VA9vwrvHAgLM_UOfSm4J1E9IQKsrdTIvdNjY3Y9I.

Обхванати са общо 190 града от цяла Европа, които са били претендент за Европейска столица на културата, домакини са на най-малко два международни фестивала или са под защитата на ЮНЕСКО.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *