Водещи новиниОбщество

Търновски танцьори се включиха в протеста пред Министерския съвет

ТАНЦЬОРИ ОТ НАЙ-ГОЛЕМИЯ ТАНЦОВ КЛУБ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО „ПЛЕТЕНИЦА“ СЕ ВКЛЮЧИХА В ПРОТЕСТА ПРЕД МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ, който премина под наслов „Да отворим залите“. Те бяха и тези, които показваха движенията и водиха анимацията, която направи протеста красиво шоу.

„Въпреки разхлабването на противоепидемичните мерки заетите в тази сфера още не работят и залите им остават затворени, затова избрахме празника 24 май да заявим желанието си да танцуваме отново. И се оказа, според думите на министъра на културата Боил Банов, че ние просто сме били забравени. Затова нашите зали още са затворени“, коментира ръководителят на „Плетеница“ Николай Корчев. И допълва, че освен за възобновяване на дейността им те настояват и за финансова помощ от държавата и тази помощ да обхване не само месеците, в които залите им останаха затворени, но и за бъдещи периоди, в които секторът може да пострада отново.

Само час и половина след края на протеста министърът на здравеопазването Кирил Ананиев се е свързал с протестиращите и е поканил организаторите им на среща, на която ще присъства и колегата му Боил Банов. Срещата е насрочена за 26 май и за нея за София ще пътува и ръководителят на „Плетеница“ Николай Корчев.

„Според уверението на Кирил Ананиев залите ще заработят на 26 май. Но ние трябва да обсъдим въпросите дали маските да бъдат задължителни, или пожелателни, защото, да танцуваш с маска, крие рискове. Ще говорим за това до колко човека да има в затвореното помещение. И разбира се, ако се повтори ситуацията през есента, как нашият сектор ще бъде защитен и финансово. Защото става думи за стотици хора, заети в читалища, фирми, неправителствени организации, самоосигуряващи се лица, свободни професии“, допълва още Николай Корчев.

21 са школите за фолклор във Велико Търново и в тях танцуват повече от 1000 жени и мъже. А школите, които се занимават с изкуство и различни танци само в старата столица, са 35. И макар че те вече са започнали работа, някои от ръководителите им са застанали зад протеста на хореографите и любителите на народните танци.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *