58 четения

Книга за изтъкнат свищовлия влезе в каталога на Конгресната библиотека на САЩ

Малко след Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май, в Община Свищов пристигна новината, че книгата на д-р Мария Тошева, посветена на първия министър на просвещението д-р Георги Атанасович, е влязла в каталога на Конгресната библиотека на САЩ. За това високо признание съобщи в свое писмо до дирекция „Култура и културно наследство“ Лъчезар Тошев, синът на д-р Тошева.

Книгата съдържа тезата за докторат по медицина – представена и защитена от д-р Георги Атанасович на 17 юни 1848 г. в Парижкия факултет по медицина. Същата книга беше представена в Свищов на 28 август 2017 г. в салона на свищовската Многопрофилна болница за активно лечение „Д-р Димитър Павлович”. Дисертацията на д-р Атанасович се издава за първи път на български език близо 170 години след нейната защита в Сорбоната. В книгата е представен като фототипно копие и пълният текст на френския оригинал на дисертацията.

Георги Атанасович е роден в Свищов през 1821 или 1822 година, според различни източници. Гимназиалното си образование получава на остров Андрос и в Атина, а след това записва медицина в Париж (1843 – 1848). Завършва с научна степен, установява се да живее и работи в Букурещ. Преподавател е в Букурещкото медицинско училище, почетен професор е на Факултета по медицина и фармация и член на Висшия медицински съвет. Подпомага образованието в родния си Свищов. След Освобождението става министър на народната просвета в първия кабинет на България.

Книгата, посветена на неговия медицински труд, е продължение на усилията на съставителката д-р Тошева да запази за идващите поколения паметта на великите свищовски възрожденци, чиито сенки са вградени в основите на българската държавност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!