2819 четения

Мор на риба в Янтра край Драганово заради третирани с пестициди земеделски площи

МЕСТНИ ПРИРОДОЗАЩИТНИЦИ СА ЗАБЕЛЯЗАЛИ ГОЛЯМО КОЛИЧЕСТВО МЪРТВА РИБА И ПОБЕЛЯВАНЕ НА ВОДАТА В КОРЕКЦИЯТА НА РЕКА ЯНТРА в района на горнооряховското село Драганово. След това са уведомили Изпълнителната агенция „Рибарство и аквакултури“, която от своя страна е подала сигнал до РИОСВ – Велико Търново. Екоинспекторите извършиха проверка на мястото в края на миналата седмица.

Констатациите им са, че вероятно смъртта на водните обитатели е причинена от попадане на продукти за растителна защита в реката. От едната страна на водното корито има земеделски масив, засят с царевица, който миналия петък е бил обработен с пестициди.

При извършения оглед е установена умряла риба на разстояние около 1 км по старото корито на Янтра. Водата в участъка е застойна, замътнена и покрита с голямо количество водна леща и водорасли.

Взета е водна проба за изследване съдържанието на пестициди във водоема. След получаване на резултатите от анализите ще може да се направи оценка относно замърсеността на водата с препарати за растителна защита.

В района няма промишлени източници на отпадъчни води, които биха доведели до замора на риба.

Галина ГЕОРГИЕВА

 

Един коментар за “Мор на риба в Янтра край Драганово заради третирани с пестициди земеделски площи

  • 26.05.2020 в 11:28
    Permalink

    Едне ще ядат , други ще гледат. Жалко е , че тези отрови отиват и в нашите тела, ще има повече алергии.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!