Водещи новиниИкономика

С най-голямата инвестиция от соца насам поправят 150 км пътища в областта

Над 24 милиона лева за ударни ремонти на най-компрометираните пътни участъци и на тунелите край областния град

 

НЕВИЖДАНИ ПО МАЩАБ ПЪТНИ РЕМОНТИ ЗАПОЧВАТ ТАЗИ ГОДИНА В ЦЯЛАТА ВЕЛИКОТЪРНОВСКА ОБЛАСТ. Реконструкцията обхваща участъци с обща дължина от над 150 километра, а мащабите са рекордни, каквито не помним още от соца. Независимо от икономическите последици от пандемията държавата щедро отпуска средства за пътната инфраструктура в региона ни.

Парите са осигурени от Агенция „Пътна инфраструктура“ и ще се използват за подобряване на експлоатационното състояние на основните пътни артерии в областта. Това обяви директорът на Областно пътно управление – Велико Търново, инж. Венцислав Ангелов на работна среща с областния управител проф. д-р Любомира Попова, която се проведе в края на миналата седмица. На срещата бе обсъдено състоянието на пътната мрежа в региона и предстоящите мероприятия за подобряването му. Двамата коментираха и възможностите за реализиране на важни проекти за реконструкция и рехабилитация на определени пътни участъци, както и на мостови и тунелни съоръжения.

 

КАКВО И КЪДЕ ЩЕ СЕ ПРАВИ

 

До края на май тази година приключва текущият ремонт на първокласния път 1-4 Севлиево – В. Търново – Търговище в границите на областта. Стойността на ремонта възлиза на 388 хил. лева. Средствата се използват за частично преасфалтиране, премахване на излишна растителност в обхвата на пътя и отводняване. Още 216 хил. лв. са отпуснати за предстоящото изпълнение на същите дейности и на път I-5 П. Тръмбеш – В.Търново – Бряста, както и текущ ремонт на същия път в участъка от Самоводене до разклона за Преображенския манастир. Там ще бъдат изравнени сляганията на пътното платно вследствие на свлачищни процеси след предварително изпълнение на отводнителни мероприятия. Текущи ремонти и поддържане се предвиждат на Прохода на Републиката и по път III-514 Г. Оряховица – В. Търново. Предстои изпълнението на дейности за подобряване състоянието на път III-405 Добромирка – Павликени в участъка Вишовград – Бяла черква.

ПРЕЗ ТАЗИ ГОДИНА СЕ ПРЕДВИЖДА СТАРТ НА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ПРЕВАНТИВНИ РЕМОНТИ НА ЧЕТИРИ ПЪТНИ УЧАСТЪКА. Над 12 млн. се влагат в реконструкцията на път II-53 Поликраище – Елена от Лясковски кантон до разклона за Златарица. Ще се прави и път III-303 Павликени – Пушево в участъка от км 41+380 до км 56+900 от с. Михалци до Пушевски кантон с одобрено задание на стойност 10 728 000 лв. Финансиране има и за трасето Вардим – Свищов, както и за Ново Градище – Стражица. Стойностите им ще бъдат определени след изготвяне на съответните технологични проекти.

Предвиден е необходимият финансов ресурс за ремонт на моста на път III-407 край Каранци, община П. Тръмбеш, на който към момента е въведена забрана за преминаване на автомобили с обща маса над 3,5 т. Съоръжението е строено през 1978 г. и е силно компрометирано, за което „Борба“ вече съобщи. Там ще бъдат ремонтирани пропаднала опора и горното строене на прилежащите й отвори, както и цялото пътно платно. Ще бъдат монтирани нов парапет и ограничителни системи. Започва проектиране за ремонт и на свлачището на същия път в близост до моста.

ПРЕДСТОИ ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ЧЕТИРИТЕ ЕТАПА И НА ОЩЕ ЕДИН ОТ МАЩАБНИТЕ РЕМОНТИ НА ПЪТ II-53 ЛЯСКОВЕЦ – МЕРДАНЯ – МИНДЯ – ЕЛЕНА – МАЙСКО – СЛИВЕН. Участъкът е от близо 27 км, попадащи на територията на областите Велико Търново и Сливен. Осигурени необходимите средства по ОП „Региони в растеж”. Ремонтът включва преасфалтиране с грапава настилка, ремонт на отводнителните съоръжения, премахване на излишната растителност в обхвата на пътя, поставяне на армировъчни мрежи, полагане на нова маркировка, както и подновяване на знаковото стопанство. През миналата година от АПИ беше даден старт на обществената поръчка за избор на изпълнител на ремонта.

В плановете на ОПУ – Велико Търново, за настоящата година влиза и дългоотлаганият ремонт на двата тунела на път I-5 Русе – В. Търново – Габрово, както и на мостовото съоръжение между тях. Предвижда се цялостен ремонт: отводняване, подмяна на облицовката, ремонт на тротоарите и преасфалтиране. В момента в АПИ тече процедура за възлагане на обществена поръчка за избор на изпълнител за проектиране. Ремонтните дейности ще започнат след изготвяне на проекта и избор на изпълнител на същите.

Всички ремонти, обхващащи около 150 км от републиканската пътна мрежа в областта, следва да приключат до края на строителния сезон на настоящата 2020 г.

Стилян НАЙДЕНОВ

2 thoughts on “С най-голямата инвестиция от соца насам поправят 150 км пътища в областта

  • Асфалтът на новите пътища Самоводене – Обединение и Килифарево – Плаково е с пукнатини.
    Вижте черните ивици.

    Отговор
  • Чак ми е неудобно да карам МПС по тия 10 728 000лв по пътя от Михалци до остатъците от Пушевския кантон. Дебелината на асфалта е 1 – 6 см., положен върху силно компроментираната на места основа….

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *