30% от малките търновчета тръгнаха на детска градина отново

618 МАЛЧУГАНИ ТРЪГНАХА ОТНОВО НА ДЕТСКА ГРАДИНА ВЧЕРА. Те са близо 30% от всичките 2220 деца в тази възраст. За тях вчерашният ден беше почти като 15 септември, затова и повечето деца отидоха на занималня с цветя, с прически и нови дрешки.

Отворени са всички забавачки във Велико Търново, няма слети групи заради нежеланието на родителите да пуснат децата си на детска градина. Няма педагози, които да са подали молба за неплатен отпуск и да са пожелали да си останат вкъщи от страх, че може да се заразят с COVID-19, каза началникът на дирекция „Образование“ в Търновската община Пенка Игнатова.

Най-натоварена е детска градина „Ален мак“, която по принцип е с най-много групи и деца, защото обслужва два квартала. Там вчера са се върнали 88 деца. 57 деца тръгнали отново в детска градина „Слънчев дом“, 55 хлапета са посрещнали в „1 юни“, 54 – в „Ивайло“. Няма въведен график, по който родителите да пускат за две или повече седмици децата си на градина и след това за още толкова време да ги задържат вкъщи. Не са обособени кътове, в които да играят определен брой деца, няма и градини, които да работят на смени, заяви още Пенка Игнатова.

На работа са тръгнали и всички служители в детските градини, които се грижат за хигиената на стаите, психолози, логопеди, както и всички медицински сестри. Промяна има единствено в детска градина „Райна Княгиня“, която започва с нов директор. Там временно на тази позиция е Северина Величкова, която е успяла да се справи с всички изисквания на институциите и да посрещне и колегите си, и децата.

По-бавно ставаше приемането на децата в детските градини вчера заради изискването на всички да бъде измерена температурата. Родителите са изчакали търпеливо процедурата и са се съобразили с изискването да спазват нужната дистанция помежду си, допълни още г-жа Игнатова.

Педагозите са снабдени с шлемове, всички помещения и играчки са дезинфекцирани. Подготвени са и площадките, на които децата ще играят.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *