2009 четения

Огнян Стоянов – общински съветник от „БСП за България“: „Тръгва ли Община Горна Оряховица по пътя на фалита?!“

ТОЗИ ЧЕТВЪРТЪК ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ГОРНА ОРЯХОВИЦА ЩЕ РАЗГЛЕДА ПОЕМАНЕТО ОТ ОБЩИНАТА НА НОВ ДЪЛГ В РАЗМЕР НА 2 000 000 ЛВ. Предложението на кмета не е аргументирано с факти и цифри, а сочи като причина извънредното положение, причинено от COVID-19. Липсва отчет на приходите, не се предлага и съкращаване на разходи.

През последните три години Община Горна Оряховица поема множество задължения. Поради възникнал касов разрив през 2018 г. тегли 950 000 лева, като кметът уверява, че сумата ще бъде върната до края на следващата година. Отново през 2018 г. е теглен кредит на стойност 800 000 лева за закупуване на техника за почистване на улици. Година по-късно задължението от 2018 не е погасено, а Общината приключва 2019 г. отново на червено и се налага разсрочване на поетите дългове за още година. Отделно от това Общината дължи пари по текущи кредити за изпълнение на проекти по трансгранично сътрудничество и „Региони в растеж“, където се плащат лихви. Още 400 000 лв. ще са нужни на кмета и неговата администрация да покрие и кредита за канализацията на с. Първомайци. В същата година по сигнал на БСП избухва скандал заради похарчени 330 000 лева за арката на детския кът.

ИЗМИНАЛИТЕ ГОДИНИ БЯХА ДОБРИ ЗА ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА, НО СРЕДСТВАТА НЕ СА ИНВЕСТИРАНИ РАЗУМНО. Пример за това са приватизационните сделки на големите общински обекти. Едни от най-големите са продажбата на ГУМ за над 1 000 000 лева, сладкарница „Орфей“ за 500 000 лв. и на магазин в центъра за над 200 000 лв. Въпреки тези и други приходи в общинския бюджет финансовите проблеми не се решават и Община Горна Оряховица приключва с неразплатени 840 000 лева. Това показва, че не коронавирусът, а лошото управление предопределя тежкото финансово положение на втория по големина град в областта.

Въпреки очевидния финансов разрив в бюджета, през 2020 г. Община Горна Оряховица назначи четвърти заместник-кмет и поръча нови коли за 150 000 лв.

ПРЕДИ ГОДИНА ВЛЯЗОХ В СПОР С МЕСТНАТА ВЛАСТ ЗАРАДИ ПОХАРЧЕНИ НАД 800 000 ЛВ. ЗА ОХРАНА КЪМ ФИРМА „ДЕЛТА ГАРД“ В РАМКИТЕ НА ПРЕДХОДНИЯ МАНДАТ. Тази година Общината отново провежда обществена поръчка за охрана на общински обекти, като вместо заради кризата да намали разходите по това перо, тя ги увеличава и спечелилата фирма ще заработи 1 млн. лв. в следващите четири години. Прогнозата ми е, че това отново ще бъде фирма „Делта Гард“ ООД. Неприемливо е, че за училища и детски градини пари няма и се сливат и закриват учебни заведения, но за частни охранители фирми се харчи значителен ресурс.

Поглеждайки назад във времето, става ясно, че финансовите разриви в Община Горна Оряховица започват много преди епидемията от COVID-19, и звучи несериозно да обвиняваме единствено извънредното положение за кризисната ситуация.

Аз съм икономист по образование и изказвах своите притеснения, че поетите множество задължения и неспособността на Общината да ги погасява води до риск от вдигане на местните данъци и такси, което ще рефлектира негативно върху всички граждани и бизнес климата.

Общинските съветници от „БСП за България“ многократно алармирахме в местния парламент за финансовите разриви. Време е да престане поемането на кредити без ясна представа за какво ще се похарчат средствата. Общината имаше добри приходи, които се инвестираха неправилно. Кризата просто показа грешките на това управление. Не бива бъдещите поколения да плащат заради грешките днес. Необходима е актуализация на бюджета, ясен план за финансово стабилизиране на Общината и прозрачно управление в бъдеще. Ще настояваме за засилен контрол и ще предложим разумни оптимизации. Надявам се ГЕРБ да чуят мотивите ни и разумът да се върне в управлението на любимия ни град.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!