За пет години кмет и свещеник обновиха църквата в Церова кория

ЗА ПЕТ ГОДИНИ КМЕТЪТ НА ЦЕРОВА КОРИЯ ХРИСТО КУНЧЕВ И СВЕЩЕНИКЪТ ОТЕЦ СЕРГИЙ СА ОБНОВИЛИ ПОЧТИ ИЗЦЯЛО МЕСТНИЯ ХРАМ „СВ. ЙОАН ПРЕДТЕЧА“. Двамата работят заедно и дори са обединили около каузата си цялото село.

21 000 лв. е спечелил по четири проекта пред Дирекцията по вероизповеданията Христо Кунчев за първия си мандат като кмет. Кандидатствал всяка година, за да успее да се справи с влагата и мухъла в храма. След това сменил старата и изгнила стряха, която заплашвала да се срути върху главите на хората, с нова и доста по-широка. После подменил дървения под, който пропадал заради влагата. „Макар да не изглежда така, църквата всъщност е доста голяма, трикорабна е, вкопана е в земята и когато започнахме да мислим за ремонта, се оказа, че сами няма да се справим. Хората говореха, че влагата в сградата е заради подпочвени води, но не беше така. Конструкцията на църквата беше причина водата от покрива да влиза вътре, защото нямаше направени улуци“, разказва кметът, който по образование е строителен инженер. Той преценил, че за дренажи ще са му нужни хиляди левове, които няма да успее да осигури, затова решил, че първо ще опита да направи отводнителни канавки и солиден тротоар около църквата. Решението се оказало правилно и само за една година църквата изсъхнала и от влагата не останали следи.

„На два етапа сменихме дървения под и постлахме храма с гранитогрес, след което ни остана само дограмата. Отец Сергий няколко пъти ми спомена, че е намирал прозорците отворени от вятъра, а и аз самият виждах, че дървената дограма вече е толкова стара, че само да я докоснеш – и тя се разпада“, признава още г-н Кунчев.

Заради пандемията от коронавирус обаче държавните институции спрели да работят и да пускат проекти. Затова кметът и свещеникът решили, че този път ще потърсят помощ от жителите на Церова кория, и пуснали призив, в който обяснили, че храмът има нужда от около 700 лв., за да бъде подменена дограмата.

31 души от селото се отзовали почти веднага, а събраните средства били два пъти повече от необходимите. „Признавам си, че бях скептичен, когато отец Сергий направи апела. Обаче хората ме опровергаха. Сменихме дограмата и останаха средства. Сега с тях и с допълнителните 600 лв., които ни дари арендаторът Георги Арабаджиев, ще разширим тротоара пред църквата. Това е мястото, където свещеникът прави курбан, тук се събират хората, затова искам да направим двора удобен и подреден“, категоричен е кметът на Церова кория. След това признава, че той е завършил доброто дело, но ремонти по храма са правили и неговите предшественици – Христо Родин, който управлявал селото няколко мандата, и Петър Петров, кмет на Церова кория точно преди Христо Кунчев. Именно Петър Петров е този, който реализирал идеята за музей в храма.

Сега в него са събрани портретите на всички свещеници, служили в църквата, изписани са имената на дарителите, на видно място е поставен и ферманът, с който през 1835 г. султанът от Цариград разрешава на българите да си вдигнат църквата. В музея са запазени и стари книги на по 200 г. „Тези книги са писани по време на турското и византийското робство, но ние още служим по тях. Текстовете са още важни и думите са силни, защото са създадени под влияние на Светия дух. Ако се замисли всеки човек, ще се сети, че има в живота му книги, към които постоянно се връща. Е, това са тези книги, писани под влиянието на Светия дух“, казва отец Сергий, който отлично познава историята на църквата, и разказва, че в Церова кория има църква още от 1393 г. Тогава храмът се е наричал „Св. Троица“. Този първи храм обаче е изгорял. Жителите на селото го възстановяват, вече с името „Св. Йоан Предтеча“, за да го изгубят пак след кърджалийските нападения. Църквата в сегашния й вид е тази, която селото е вдигнало с фермана на султана, и тя продължава да носи името на св. Йоан Предтеча, казва още отец Сергий, който служи и в църквите в Пчелище, Миндя и Къпиново и навсякъде успява да работи с кметовете и заедно с тях да се грижи за храмовете.

В двора на храма се намира и гробът на Иларион Неврокопски, за когото България си припомни преди години около нашумялата история за неговото завещание. Препис на това завещание се намира в Държавния архив във Велико Търново и в него пише, че роденият в Церова кория митрополит Иларион Пенчев е един от големите дарители на Мъжката гимназия в града, дал е средства и за седем църкви в Търново, на Преображенския манастир и читалище “Надежда”. В своето завещание Неврокопският митрополит Иларион оставя много средства на Светия синод, като поръчва парите да се дават за издръжката на ученици, „които да учат по Европа богословски науки“.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *